Извършване на стопанска дейност по време на майчинство

Извършване на стопанска дейност по време на майчинство

 

Въпрос:

Здравейте,

бих искала да се консултирам с Вас относно няколко въпроса. 

Ще започна от това, че към момента съм в майчинство и ми остават още около 3 месеца до изтичането му. През това време искам да продам много малка колекция зимни палта, които сама съм произвела. Въпросът ми е - какъв е начинът да извършвам продажби? Трябва ли да си открия фирма и имам ли право докато все още съм в майчинство? 

Искам да участвам в коледен базар, на който да представя и продавам ушитите от мен палта, но не знам дали трябва да съм регистрирана под някаква форма или трябва да имам регистрирана фирма и трябва ли да разполагам с фискален апарат? 

С нетърпение очаквам отговорите Ви и Ви благодаря предварително.

майчинство, СОЛ, продажби, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Доколкото разбирам от изложението Ви, към настоящия момент сте в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, като Ви остават още 3 месеца и след това ще трябва да се завърнете на работа. Междувременно искате да продавате изработени от вас неща по легален начин. Имате възможни няколко варианта.

1. Регистрирате се като лице упражняващо свободна професия и започвате да се осигурявате като самоосигуряващо се лице, като осигуровките кoито трябва да правите ще са без частта за болнични и майчинство. При това положение няма да подавате уведомление до НОИ за промяна на обстоятелства и ще продължите да получавате обезщетение за гледане на дете до 2 години (трябва да не е дадено детето в детско заведение). При това положение можете да извършвате желаните от Вас дейности и продажби, като лице упражняващо свободна професия не сте задължена да регистрирате продажбите чрез касов апарат. За да се регистрирате като свободна професия, трябва да притежавате документ, удостоверяващ квалификацията Ви да упражнявате тази свободна професия (диплом, сертификат, свидетелство и т.н.) Регистрацията става в Агенцията по вписванията - регистър Булстат.

2. Регистрирате си ЕООД. (ако до сега се осигурявате и получавате майчинство от Ваше дружество,  предмета на дейност на новото дружество  трябва да се различава от това в досегашното дружество. Ако сте имали Ваше дружество за шиене на дрехи този вариант е неприложим.) В него можете да сте единствено лице което извършва дейността с личен труд и да се осигурявате по същия начин като свободната професия и всичко друго е същото, но единствената разлика е в това, че ще трябва да регистрирате касов апарат, чрез който да отчитате извършените продажби.

 И в двата случая ако решите внасяте осигуровки за болнични и майчинство (високия % на осигуровки) в зависимост от това, кога ви е регистрацията като самоосигуряващо се лице ще трябва да подадете уведомление до НОИ за промяна на обстоятелства и тогава ще получавате 50% от обезщетението.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден