Започване дейност на фирма

Започване на дейност на фирма

 

Въпрос:

Здравейте, обмислям да си направя регистрация на фирма . Разбрах,че в 7 дневен срок съм длъжна да подам декларация в НАП,от момента на започване на дейност на фирмата (първия разход който съм направила например). Въпросът ми е, след регистация на фирма задължена ли съм да подавам декларацията за започване надейност , въпреки,че фирмата не осъществява такава и в близките месеци няма да има? регистрация на фирма, дейност на фирма, започване на дейност, декларация за започване на дейност, счетоводни услуги, пловдив, Русе

 

Отговор:

Здравейте,

След като направите регистрация на фирма , задължението Ви за подаване на декларация за започване на дейност на фирма и респективно за самоосигуряване е до 7 дни след започване на някаква дейност на новорегистрираното дружество. Въпросът с това какво се счита за започване на дейност  на фирма стои по малко по-различен начин. Започване на дейност на фирма не се обвързва само с разходите, защото в този ред на мисли би трябвало да е обвързано и с приходите. Всъщност всяко едно действие на управителя, като например полагането на подпис под някой договор може да се счита за започване на дейност на фирмата, въпреки че това може и да не генерира директен паричен поток в момента на самото действие.  Ако, предвид гореизложеното не извършвате никаква дейност ( не сте купували или продавали нищо, или не сте подписвали никакви договори или документи) не следва да подавате тази декларация или каквото и да е друго.

Ако до края на годината не се стигне до започване на дейност на фирмата, не забравяйте в началото на следващата година до 31.03.2019 г да подадете заявление Г1 или Г2, придружено с:

- Декларация по чл.13, ал. 4 от Закона за Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) – за липса на дейност през календарната година 

- Декларация по чл.38, ал.9, т.2 от ЗСч в свободен текст – за истинността на заявените от вас обстоятелства.

Ако имате нужда помощ относно регистрация на фирма и последващи счетоводни услуги, не се колебайте да се свържете с нас или да посетите някой от офисите ни в София, Пловдив, Русе или Бургас.
 

Поздрави.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден