ЕТ с регистрация по ДДС. Патент?

ЕТ с регистрация по ДДС. Патент?  регистрация по ддс, регистрация, счетоводни услуги, счетоводна къща, счетоводител, патент, патентен данък, софия, русе, бургас, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте, моят казус е следният:Фирмата ми е ЕТ и е регистрирана по ДДС занимава се с търговия на дребно. Сега ще започвам нова дейност за която изискват патентен данък. Новата дейност е Къща за гости. Въпросът ми е следния и Къщата за гости ли ще бъде по ДДС или ще е само с патентен данък. И какви данъци ще дължа в случая трябва ли да подам патентна декларация? Благодаря предварително!

 

Отговор:

Здравейте,
Съгласно Закона за местните данъци и такси, с патентен данък се облагат само физическите лица, лицата, упражняващи свободни професии и еднолични търговци, които извършват патентни дейности в случаите, когато оборотът им за предходната година не превишава 50 000 лева и лицето не е регистрирано по ДДС (регистрацията за ВОП по чл. 99 и чл. 100, ал. 2 от ЗДДС е изключение).
Ако лицето се регистрира по ДДС, за текущата година ще се облага по общия ред на закона за данъците върху доходите на физическите лица. Патентен данък ще се дължи до края на тримесечието, в което лицето се е регистрирало, а внесения патентен данък ще се приспадне при плащането на годишния данък върху доходите. 

От Вашият въпрос става ясно, че Вие вече имате регистрация по ДДС/надяваме се на основание , различни от горепосочените изключения, посочени по първото изречение/, така че за всички упражнявани  дейности като ЕТ ще формирате облагаем оборот по реда на ЗКПО, както и ще начислявате ДДС,  и ще имате право на данъчен кредит и за разходите, свързани с дейността си по настаняване в къщата за гости. Разликата при начисляване на ДДС по двете дейности ще е единствено в данъчната ставка /за справка чл.66, ал.2 от ЗДДС/, ако отговаряте на условията, т.е. имате категоризация от Общината на къщата за настаняване например , то ще начислявате 9% ДДС.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави. 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден