ЕООД регистрирано по ДДС – данъци и срокове

ЕООД регистрирано по ДДС – данъци и срокове

 

Въпрос:

Здравейте,
Имам питане относно фирма регистрирана по ДДС - ЕООД, което работи в сферата на услугите - дейността е кораборемонт и строителни ремонти. Какви данъци, ДДС и такси трябва да се плащат и в какъв срок? В момента ми се казва, че трябва да плащам ДДС всеки месец за месечната печалба, данък в края на годината за годишната печалба, предплащане на данък за идващата година?
Благодаря!

 

ЕООД, ДДС, данък печалба, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

След като сте регистрирани по ДДС, то трябва да се подават ежемесечни декларации към НАП до 14-то число на месеца следващ месеца, за който се отнася декларацията (т.е. срока за подаване на декларацията по ДДС за август е до 14-ти септември). В тази декларация най-общо казано се описват всички осъществени продажби от Вашето Дружество и съответното ДДС начислено по тях, както и всички направени от Дружеството покупки, съответно с ползваното ДДС по тях. Ако ДДС-то на продажбите Ви надхвърля ДДС-то на покупките Ви, то вие ще трябва да внесете разликата по сметките на НАП, като срока за внасяне е еднакъв със срока за подаване на декларацията по ДДС (14-то число на месеца, следващ месеца за който се отнася декларацията). Ако ДДС-то на покупките Ви е по-голямо от ДДС-то на продажбите Ви, то НАП ще има да ви възстановява разликата или я прихваща с други дължими от Вашето Дружество данъци и/или осигуровки, по ред определен от НАП, в зависимост от вашата дейност (месечно или тримесечно).

Всяка година до 31-ви март се подава годишна данъчна декларация към НАП за предходната календарна година, в която се описват реализираните приходи и разходи на дружеството и на тази база се получава данъчния резултат за съответната година на Дружеството. Ако този резултат е печалба, то се дължи 10% данък върху стойността на данъчната печалба. И тук срока за плащане е еднакъв със срока за подаване на декларацията - 31-ви март на годината следваща годината, за която се отнася декларацията (т.е. декларацията и плащането на данъка за 2019 г. трябва да се случат до 31.03.2020 г.)

Също така на база на това колко души и на какво основание работят в Дружеството се дължат осигурителни вноски.

Освен това ако в предходна година сте отчели приходи от продажби над 300 000 лв. следва да правите тримесечни авансови вноски за данък печалба на база прогнозна печалба за текущата година - ставката е 10%. Ако приходите от продажби за предходната година е над 3 000 000 лв, се правят месечни авансови вноски за данък печалба на база прогнозна печалба за текущата година.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден