ЕООД или свободна професия за фотограф

ЕООД или свободна професия за фотограф

 

 

Въпрос:
Здравейте,

Имам следният казус: искам да стартирам свой бизнес в областта на фотографията и онлайн реклама на свои проекти. Въпросът е дали да регистрирам фирма или да бъда самоосигуряващо се лице към свободна професия? Кое би било по подходящо в случая? Насочил съм се по принцип към правна форма ЕООД, тъй като самостоятелно ще се занимавам със своите проекти или поне първоначално! Идеята е за оформяне на собствен сайт, в който да бъдат представени част от проектите ми.

Предварително благодаря за съвета Ви!

ЕООД, свободна професия, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Основните разлики между ЕООД и свободна професия са две:

1. Разлика в данъците. При ЕООД данъка се дължи на генерираната през годината печалба. Самата печалба се определя като от всички приходи се приспаднат данъчно признатите разходи. Данъка е в размер на 10% от реализираната печалба. При свободна професия не се изисква определяне на печалба. От генерирания приход се приспадат 25% нормативно признати разходи и направените осигурителни вноски през периода, както и евентуалните осигурителни вноски дължими при годишното изравняване (за годишното изравняване ще обясним в т.2). Върху получената сума се дължи данък печалба, който отново е в размер на 10%.

2. Разлика в осигуряването - на практика и в двата варианта ще трябва да се самоосигурявате, като минимума и в двата варианта е да се осигурявате на база минималния осигурителен доход за годината (естествено можете и на по-висока сума), и ще дължите месечни осигуровки. Разликата идва в това ,че когато сте на свободна професия, в края на годината трябва да се направи годишно изравняване. Както посочихме в т.1 в края на годината от генерираните приходи се приспадат 25% нормативно признати разходи. Ако получената сума е по-голяма от сумата върху която са направени през периода осигурителни вноски, то за разликата трябва да се довнесат дължимите осигуровки.

На въпроса, кой е по-добър вариант, отговорът зависи от това какви приходи прогнозирате да генерирате и какви разходи свързани с дейността смятате че ще правите. 

Прилагаме Ви един калкулатор, от който ще можете да си "разиграете" различни "сценарии" на база евентуалните приходи, които очаквате да генерирате и евентуалния размер на разходите, които смятате че ще имате.

https://www.kik-info.com/kalkulatori/samonaet-eood.php

Също така искаме да обърнем внимание на това, че не всяка дейност би могла да се упражнява под формата на "свободна професия". От една страна фотографската дейност позволява да се извършва под тази форма. От друга страна, не сме сигурни какво имате в предвид по дейността на "онлайн реклама на свои проекти". Ако имате в предвид, че ще имате интернет сайт, който по някакъв начин ще презентира Вашата фотографска дейност, това би било ок. Но ако смятате да предлагате някакви маркетинг и рекламни услуги онлайн, такава дейност не попада под обхвата на "свободна професия".

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден