Държавен служител и граждански договор

Държавен служител и граждански договор

 

Въпрос:

Здравейте! Имам въпрос относно граждански договор. Аз съм назначен по срочен едногодишен (изпитателен срок) трудов договор. Мога ли да подписвам граждански договор и какво трябва да пише в целта на договора. Осигуровките се плащат от първия договор. Нужно ли е да известявам първите ми работодатели. Новият договор ще бъде за извършване на услуга. Каква трябва да бъде сумата на получаване или тя няма значение при новия договор?
Важно нещо е, че първата работа е в държавна институция, проблем ли е?

Благодаря за отделеното внимание!

счетоводство, услуги, държавен служител, граждански договор, счетоводни услуги, Русе, Варна, Пловдив, София, Бургас

 

Отговор:

Здравейте,

След като работите като държавен служител, нямате право да упражнявате друг вид дейност, освен разрешените в закона за държавния служител случаи, или ако в договора който сте подписал изрично не Ви е дадено такова разрешение.

Темата за гражданските договори е малко дискусионна, защото много работодатели използват гражданските договори като прикрити трудови договори. По принцип, граждански договори се сключват за изпълнение на определена работа, след приключването на която се съставя протокол за приемане на извършената работа и се заплаща договореното възнаграждение ( не е възможно да бъдете "назначен" на граждански договор на определена длъжност за 2 или 5 месеца в дадено дружество). На въпроса Ви какво трябва да пише не можем да отговорим конкретно - трябва да пише това за което сключвате договор - например да направите 15 куб.м. изкоп, да нарежете 20 куб.м. дърва, да обработите 45 бр. досиета на работници и т.н. (Не е правилно да сключвате граждански договор за изпълнение на дадена длъжност в продължение на  1 месец, 2 месеца или друг срок - за това се подписва срочен трудов договор.)  Също така трябва да е описан размера на възнаграждението, което ще получите за договорената работа.

При получаване на възнаграждението за изработеното по гражданския договор Ви се издава сметка за изплатени суми, в която Вие трябва да декларирате на каква сума сте осигурен на друго място и на друго основания и в зависимост от декларираните суми Ви се изчислява дължите ли осигуровки по гражданския договор и какъв данък Ви се удържа.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден