Дропшипинг

Дропшипинг

 

Въпрос:

Здравейте,
Смятам да започна дейност свързана предимно с дропшипинг със стоки от доставчици в Китай и крайни клиенти в Европейски съюз включително и България. Като за начало ще ползвам платформите на Ebay и Amazon.
Представям си следната схема:
Клиент от Англия или друга страна членка на ЕС прави поръчка от моя магазин в платформата на Амазон, плаща за нея, след което аз правя поръчката от доставчик в Китай като посочвам продукта да бъде изпратен на клиента в Англия. Класически дропшипинг. Ако стойността на продукта подлежи на митническо освобождаване то ДДС и Мито ще се плащат от крайния клиент, като същото ще бъде за негова сметка.

А сега въпросите:

1. Фирмата ми не е регистрирана по ЗДДС. Задължително ли е да се регистрирам по ЗДДС и ако е задължително кога?
Трябва да се има в предвид че ще получавам фактури от Amazon и Ebay с таксите за предоставените от тях услуги - за ползването на платформите.

2. От доставчика в Китай ще получавам фактура за стойност на продукта и стойност на доставката до крайния клиент. ДДС и Мито няма да плащам понеже ще се освобождава в страната на купувача. В този случай каква фактура трябва да издам аз на купувача?

Благодаря!
дропшипинг, стоки, Китай, ЕС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

1. След като фирмата Ви ще получава услуги от компании от ЕС подлежите на задължителна регистрация по ЗДДС. Срока за регистрация е 7 дни преди да получите първата услуга от компания от ЕС на основание чл.97а ал.1 от ЗДДС. При това положение, върху стойността на получените услуги сте задължен да си самоначислите 20% ДДС. За да имате право на данъчен кредит за това самоначислено ДДС, както и за всяко друго платено ДДС по фактури от български доставчици,  е по-добре още преди да започнете дейността да направите доброволна регистрация по ЗДДС на основание чл.100 ал.1 от същия.

2. Ако получавате фактура, това означава че Вие купувате, а след това продавате. Идеята на дропшипинга е да получавате възнаграждение за услугата която предоставяте - да свържете клиента и доставчика на определена стока. Фактурата от Китай не трябва да е на ваше име а на името на крайния получател. Вие трябва да издадете на крайния получател фактура за посредническата комисионна.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден