Доходи от търговия на борсата

Доходи от търговия на борсата

 

Въпрос:

Здравейте,
Моят случай е следния - имам доходи от тървовия на борсата. Аз съм физическо лице и съм купил акции от компания на стойност 5000лв. От моя банкова сметка в България съм превел сумата в банкова сметка в САЩ, която е свързана с платформата за търговия на борсата.
До края на тази година нямам намерение да ги продавам. Нужно ли е да ги описвам в данъчната ми декларация за 2018 г в приложение 8 или друго?
Хипотетично, през 2020 г. имам доходи от търговия от на борсата, като продавам 5000 лева през 2018 за 10000лв.  Превеждам ги обратно в българската ми сметка. Колко данък (свързан само с тази продажба) ще дължа за данъчната 2020г ? И последен вариант – а ако продам същите тези акции за 1000 лв?  доходи от търговия, регистрация на фирма, счетоводни услуги, търговия на борсата, счетоводител, русе, пловдив, бургас

 

Отговор:

Здравейте,

На прав път сте в разсъжденията си за деклариране на доходи от търговия на борсата. Закупените от Вас акции през 2018 г. ще трябва да декларирате, както сам сте отбелязали, в приложение 8 към ГДД, раздел I. 

В годината в която ги продадете ще трябва отново да попълните приложение 8, но в раздел V. Ако сте ги продали на по висока цена от цената на придобиване ще трябва да платите данък върху реализирания доход ( продажна стойност минус стойност на придобиване) по ставката за данъка действаща в годината на придобиване на дохода. Ако сте ги продали на по ниска стойност от тази на придобиването не сте реализирали доход и не дължите данък.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден