Дистанционни продажби в ЕС

Дистанционни продажби в ЕС

 

Въпрос:

Здравейте,

ЕООД със седалище в България може ли да НЕ бъде регистрирана по ДДС и да оперира законно? Става въпрос за PayPal бизнес акаунт, който тепърва се верифицира с фирмата. Сумите получени в акаунта не превишават лимита на държавите към които продукта е изпратен и не надвишават 50 000лв. Има ли значение, ако фирмата предоставя продукти, вместо услуги? т.е. при продажба на продукти на физически лица в чужбина отново ли е задължителна регистрацията по ЗДДС?
Благодаря!

счетоводство, продажби в Ес, дистанционни продажби, счетоводни услуги, Русе, Варна, Бургас, Пловдив, София

 

Отговор:

Здравейте,

Има и други случаи, освен достигането на определени обороти, при които регистрацията по ЗДДС е задължителна. Става въпрос за случаите, когато българско дружество предоставя или получава услуги от страни в ЕС. В тези случаи задължението за подаването на документи за регистрация трябва да стане не по-късно от 7 дни преди предоставянето или получаването на услугите.

Обикновено, който получава или плаща през PayPal или осъществява интернет търговия или предоставя услуги извън България. Ако получавате рекламни услуги от Гугъл, Фейсбук, или предоставяте рекламно място във Ваш сайт за което получавате от ЕС пари, или други видове услуги, то Вашето дружество е задължено да се регистрира по ЗДДС на основание чл.97А от закона.

В случаите на предоставяне на услуги Вие сте задължен да декларирате на кое юридическо лице в ЕС предоставяте услуги чрез подаване на VIES декларации по ЗДДС (без да начислявате и да дължите ДДС). В случаите на получаване на услуги сте задължен да си самоначислите 20% ДДС и да го внесете в "държавната хазна" (когато сте уведомили контрагента си от ЕС, който Ви издава фактура за предоставените услуги, че имате ДДС регистрация - контрагента Ви не начислява и не му плащате ДДС към стойността на услугата която получавате).

Когато се извършват доставки на стоки, продукти, материали (не услуги) в условията на дистанционна продажба, то доставчика е задължен да се регистрира по ЗДДС, когато дистанционните продажби за държавата членка  надвишат за текущата календарна година или са превишили за предходната  календарна година сумата, определена със законодателството на тази държава членка. Или с други думи ще трябва да следите оборотите си от дистанционни продажби за всяка страна в която извършвате дистанционни продажби.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден