Деклариране на доход от фирма в САЩ

Деклариране на доход от фирма в САЩ

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам новорегистрирана фирма в Wyoming, USA. Аз съм единствен собственик и управител. Фирмата ще се занимава с продажба на дигитални продукти. Понеже регострацията е LLC, този вид фирма не изплаща дивиденти на собственика. Оттук произлиза и въпросът ми: по какъв начин собственикът ще си получи печалбата в България и какъв данък ще дължи тук?

Благодаря предварително!

фирма, САЩ, доходи, данъци, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Доходът ще получите като регистрираната в  USA фирма преведе по ваша банкова сметка печалбата.

Ако сте местно за България физическо лице (определено в чл.4 от Закона за Данъците върху Доходите на Физическите Лица - ЗДДФЛ) сте задължени да подадете годишна данъчна в България. Този вид доход се декларира в приложение 8 от Годишната Данъчна Декларация (ГДД) . Ако имате и други източници на доходи, ще трябва да попълните и съответните приложения за тях. В крайна сметка формирате годишен облагаем доход от всички дейности, който се облага с 10% данък, се намаля с платените през годината данъци върху тези доходи.

Трябва да имате предвид, че някои от доходите представляват и осигурителен доход и ако през годината не са правени пенсионни и здравни осигуровки за тези доходи, то дължите и осигуровки върху тях. Сумата на тези осигуровки намалят, облагаемата с 10%, данъчна основа за определяне  размера на данъка.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден