Дарение на УПИ от юридическо лице

Дарение на УПИ от юридическо лице

 

 

Въпрос:

Здравейте, искам да задам въпрос относно дарение. Юридическо лице иска да дари УПИ, за което не е ползвало данъчен кредит, защото когато го е придобивало е било ПИ. Придобита е земята с цел да се строи производствен цех, но тъй като от общината в последствие урегулират имота и определят, че там ще бъде за жилищно застрояване, на юридическото лице този имот вече не му трябва. От друга страна строител предлага обезщетение срещу земята, но собственикът на юридическото лице иска да придобие готовите апартаменти за децата си. Не искаме фирмата да придобива имоти в последствие от тази земя, искаме физическото лице, която се явява и свързано лице в случая да стане собственик на УПИ-то и да получи обезщетението от строителя.. Нямаме опит с подобни сделки, затова ме интересува счетоводното отчитане, отписването на земята, декларирането. Ще начисляваме ли ДДС с протокол, въпреки, че не е ползвано? Ще отпишем по балансова стойност, а ще увеличим финансовия резултат с пазарната цена ? Не целим избягване на данъчно облагане, просто искаме да го направим без да допускаме грешки, поради липсата на опит в това.

Благодаря!
дарение, УПИ, счетоводство, оценка, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

1. По ЗДДС - След като за закупуването на ДА не е ползван данъчен кредит, то и при дарението му дружеството също няма да дължи ДДС. (чл.50, ал.1, т.2 от ЗДДС)

2. По ЗКПО - Тъй като въпросното дарение не е в полза на определените в чл. 31 от ЗКПО, а е в полза на трети лица ( още повече свързано лице), то с отчетените разходи за дарение ще се увеличи счетоводния финансов резултат за данъчни цели, като това увеличение формира постоянна данъчна разлика. (чл.26, т.7 от ЗКПО) Реално при направената пазарна оценка на актива ще имате приход или разход от разликата между пазарната оценка от лицензиран оцените, което ще доведе до увеличение или намаление на балансовата стойност на актива. След това формираната нова балансова стойност при изписването на актива ще формира разхода с който ще се формира постоянната данъчна разлика.

Обръщаме внимание, че за определяне на пазарната цена е необходимо да бъде направена оценка от правоспособно лице ( лицензиран оценител), тъй като дарителя и дарения са свързани лица ( според описанието на казуса).

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден