Давност на неизползван платен годишен отпуск

Давност на неизползван платен годишен отпуск

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам неизплатен и неизползван годишен отпуск. Колко години назад ми се пазят дните и за колко години мога да претендирам за изплащане, или за всички години назад се губят дните ако не съм ги ползвал.

Благодаря предварително!

отпуск, КТ, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Законодателят е уредил в чл. 176а КТ правилото, че когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. 

При прекратяване на трудовото правоотношение неизползваният от работника или служителя платен годишен отпуск в границите на 2-годишния давностен срок на общо основание подлежи на парично обезщетение съгласно реда, предвиден в чл. 224 КТ.

Важно е да знаете, че предвидената в закона 2-годишна погасителна давност не се прилага за неползван платен отпуск, която се полага за времето до 31.12.2009 г. Ето защо, ако имате неползван отпуск за времето преди 31.12.2009 г., можете да го използвате до прекратяване на трудовото правоотношение, като ако не сте го използвали до тогава, същият  също подлежи на парично обезщетение съгласно реда, предвиден в чл. 224 КТ. 

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден