Граждански или трудов договор

Граждански или трудов договор

 

Въпрос:

Здравейте, имам следния въпрос. Искам да отворя ЕООД на инвалид , който получава пенсия. Знам ,че в този случай той дължи само здравни осигуровки. Този човек ще назначи на граждански договор масажист за масажно студио. Собственикът на фирмата няма да участва в дейността. Какви счетоводни дейности са необходими за тази фирма?

Благодаря за отделеното внимание.

СОЛ, пенсионер, граждански договор, трудов договор, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София
 

 

Отговор:

Здравейте,

Първо искаме да Ви обърнем внимание, че не можете да назначите някого на граждански договор. Назначаването може да бъде на трудов договор. Граждански договори се подписват, когато се възлага свършването на определена конкретна задача (еднократно). Това, което мислите да направите е скрит трудов договор и може да си имате проблеми с инспекцията по труда. При наличието на персонал на трудов договор трябва да имате сключен договор със служба по трудова медицина с всички произтичащи от това изследвания (относно здравословното състояние на работника, условията на труда и т.н.). Трябва да имате предвид, че санкциите, които налага Инспекцията по труда за нарушения на трудовото законодателство могат да достигнат до 15 000 лв. за всеки отделен случай. А, разликата в разходите за осигуровки при гражданските и трудовите договори, които трябва дружеството трябва да прави е само 0,5% по-малко при гражданските договори.

От счетоводна гледна точка ще Ви е необходимо завеждане на приходите на дружеството, отчитане на разходите на дружеството, начисляване на заплати и осигуровки на самоосигуряващото се лице и персонала, ежемесечно подаване на декларациите за осигуровки на собственика и персонала, ако има заплащане на наем за помещение - изготвяне на сметки за изплатени суми за наем и подаване на тримесечие декларации за удържаните и дължими данъци от изплатени наеми, както и редица други дейности свързани със спазване изискванията на данъчното и осигурително законодателство.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден