Възстановяване на ДДС на хранителен магазин

Възстановяване на ДДС на хранителен магазин

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам малък хранителен магазин. В момента плащам 400лв на месец ДДС. Не съм наясно имам ли право на връщане на ДДС и в кои случаи? Месечен оборот около 22 000 лв, от които 8 000 лв са от цигари.

Благодаря предварително!

 

 ДДС за  възстановяване,  ДДС за приспадане , ДДС за внасяне, хранителен магазин,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

На теория, след като сте регистриран по ДДС, то за извършените от Вас продажби, Вие дължите 20% ДДС. Освен това задължение, регистрацията по ДДС Ви дава правото да си връщате ДДС, което е включено във фактурите на Вашите покупки, стига те да са свързани с дейността Ви. Когато ДДС-то по продажбите надвишава ДДС-то по покупките, то от ДДС-то на продажбите, приспадате ДДС-то на покупките и внасяте разликата в Държавния Бюджет. Ако ДДС-то по покупките в даден месец превиши ДДС-то по продажбите, Ви остава една разлика която е за възстановяване от страна на Държавния Бюджет. Тази сума за възстановяване може да бъде приспадната през следващите 2 месеца от ДДС за внасяне. Ако през тези 2 месеца ДДС-то за внасяне е по-ниско от ДДС-то което имате да приспадате, се извършва проверка от НАП, обхващаша тези три месеца. Ако се установи, че всичко е наред, Ви възстановяват това ДДС.

 

Използвайки сумите, които Вие сте дали, при месечен оборот в размер на 22 000 (това е сума с включено 20% ДДС), то Вие дължите на държавата 3666,67 лв. ДДС. След като плащате едва 400,00 лева, това означава, че сте извършили покупки с включено 20% ДДС на стойност 19600,00 лв. с включено ДДС, по които сте упражнили правото си да приспаднете 3266,67 лв. ДДС. В крайна сметка след като от ДДС-то, което дължите по извършените продажби (3666,67 лв.) сте приспаднали ДДС-то по извършените покупки с ДДС (3266,67 лв.) и сте внесли 400,00 лв.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден