Българско ЮЛ и предоставяне на услуга в САЩ

Българско ЮЛ и предоставяне на услуга в САЩ

 

 

Въпрос:
Здравейте,

Българска фирма без регистрация по ЗДДС получава услуга от американска компания. Трябва ли да българската фирма да е регистрира по ЗДДС тук?

 Услугата е юридическа за регистрация на фирма в САЩ.

Благодаря!

САЩ, услуга, ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Съгласно чл. 97а, ал.1 на задължителна регистрация по ЗДДС подлежи всяко ДЗЛ което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъка е изискуем от получателя по чл. 82 ал.2 от ЗДДС.

Чл. 82 ал.1 казва, че когато доставчика е ДЗЛ и не е установен на територията на страната и доставката е с място на територията на страната, данъка е изискуем от получателя.

Отделно чл. 21 ал. 2 определя, че мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателя е ДЗЛ е мястото където получателя е установил независимата си икономическа дейност.

И накрая чл. 3 определя, че ДЗЛ е всяко лице което извършва независима икономическа дейност.

Обобщено: ДЗЛ от Америка предоставя услуги на ДЗЛ в България, което е задължено да се регистрира по ЗДДС на основание на чл.97а, ал.1 до 7 дни преди да получи първата услуга и да си самоначисли ДДС на основание чл. 82. ал.2 ДДС с протокол.

Трябва да имате предвид, че на основание чл.70 ал.4 за самоначисления ДДС с протокол нямате право на данъчен кредит.

Ако искате да ползвате данъчен кредит за самоначисления ДДС ще трябва да направите регистрация по ЗДДС по избор на основание чл. 100 ал.1 в срок до 7 дни преди да сте получил първата услуга от Америка.

След като ДЗЛ (американската фирма) предоставя на друго ДЗЛ (българска фирма) услуга, то мястото на предоставяне на услугата е мястото където е установен получателя на услугата.

Има някои изключения:

1.Ако услугите са свързани с недвижим имот мястото на услугата е там където се намира недвижимия имот.

2.Ако е пътнически транспорт - мястото където се извършва транспорта - пропорционално на реализирания пробег (когато е между различни страни).

3.Мястото където се провежда събитието- при доставка на услуга по осигуряване на достъп до културни, художествени, артистични, спортни, научни образователни и други развлекателни събития.

4.Мястото където се предоставя услугата при ресторантьорски и кетъринг услуги.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден