Българо-германските консултационни дни по пенсионни въпроси ще се проведат в Русе и Велико Търново през септември

 
Българо-германските консултационни дни по пенсионни въпроси ще се проведат в Русе и Велико Търново през септември

 

От 18 до 20 септември 2018 г. Националният осигурителен институт (НОИ) ще е домакин на традиционните българо-германски консултационни дни. За първи път инициативата ще се проведе едновременно в два български града.

Първите два дни експертите от България и Германия ще отговарят на пенсионни въпроси на гражданите в териториалното поделение на институцията в Русе, а на третия - в регионалната структура на НОИ във Велико Търново. 

В рамките на консултационните дни четири експертни екипа от двете държави ще предоставят индивидуални консултации по конкретни случаи, свързани с преценка на права в областта на пенсиите на лицата, живеещи у нас, които имат осигурителни периоди, придобити съгласно законодателството на България и на Германия.
Организираните срещи със специалистите по социално осигуряване са безплатни и могат да се проведат както на български, така и на немски език. Заинтересованите лица ще имат възможност да зададат въпросите си относно условията за придобиване на право на пенсии, преизчисляване и изплащане на пенсии съгласно правилата за координация на схемите за социално сигурност, съдържащи се в европейските регламенти, както и какъв може да бъде очакваният размер на бъдещата им германска пенсия. 
Консултациите ще се проведат според предварително изготвени графици, като запазването на приемен час за тях може да стане както по телефон, така и по електронна поща. За Русе записването става на телефон 082/816115 или на: Penka.Haralampieva@ruse.nssi.bg, докато за Велико Търново телефонът е 062/613401, а електронната поща: Velikotarnovo@nssi.bg. Териториалното поделение на НОИ в Русе е на адрес: ул. „Ангел Кънчев“ № 1, а във Велико Търново - на пл. „Център“ № 2 в града.
За по-голяма ефективност на консултациите е препоръчително всеки записал се да носи със себе си документите си за трудов/осигурителен стаж, всички дипломи за образование и курсове, които е завършил, както и документ за самоличност. За признаването на осигурителен стаж за майчинство жените следва да носят и удостоверение за раждане на дете/деца.
Международните консултационни дни по пенсиите се организират от Националния осигурителен институт, Федерацията на Германското пенсионно осигуряване и Германското пенсионно осигуряване Средна Германия. Всяка година те се провеждат в различни български и германски градове. Последната такава консултационна сесия се състоя между 26 и 28 юни т.г. в Карлсруе. Основната цел е лицата с осигурителен стаж и в двете страни да се запознаят с правата им при пенсиониране и възможностите, които им предоставят националните законодателства и европейските регламенти за достъп до осигурителните системи

Източник: Национален осигурителен институт

 

В счетоводни кантори B&Si Service може да получите всякаква информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистрация на фирми . В секцията за Въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство . Разгледайте и секцията Новини, където ще се запознаете с новостите във счетоводството, финансовия и данъчно-осигурителния свят. При възникнали въпроси, оставаме на ваше разположение на посочените Контакти.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден