Болничен по време на срочен договор

Болничен по време на срочен договор

 

Въпрос:
Здравейте!

Напуснах работа и след няколко дни започнах работа на срочен договор. Излязох болничен поради сериозна травма на крака след подписването му. Въпросът ми е, дали мога, когато съм на срочен договор да продължавам с болничния или да ме съкратят, за да отида на трудова борса, и дали ще мога да вземам пълно обезщетение от борсата и ако е така по кой член трябва да ме съкратят да се възползвам от пълно обезщетение.

Благодаря!

срочен трудов договор, болничен КТ, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Срочният трудов договор се прекратява от датата на изтичането му. Ако временната неработоспособност настъпи преди това, паричното обезщетение се изплаща за не повече от 30 календарни дни след прекратяването на трудовото правоотношение. Болничните листове се подават от работодателя, когато са издадени до 30 календарни дни след прекратяване на трудовия договор.
Срочният трудов договор не се прекратява нито от страна на работодателя, нито от страна на работника, а се прекратява поради изтичане на неговия срок, определен при неговото сключване.
При изтичане на срока, основанието за  прекратяване е чл.325, ал.1, т.3 от КТ. Тогава служителят има право на пълно обезщетение от бюрото по труда, като време - в зависимост от трудовия стаж, и като обезщетение - в зависимост от размера на сумите, върху които е бил осигуряван.

Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, за период според продължителността на осигурителния стаж. За осигурителен стаж на лицата се зачита времето след 31 декември 2001 г., през което те са осигурени за безработица. В чл. 54в на КСО са определени сроковете за изплащане на парични обезщетения за безработица.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден