Безлихвен заем от ЮЛ на ФЛ?

Безлихвен заем от ЮЛ на ФЛ?

 

Въпрос:

Здравейте, юридическо лице ще даде заем на физическо лице, за да бъде погасен банков кредит. Задължително ли е да бъде начислена лихва или може в договора да е записано, че заемът е безлихвен?

Благодаря!
ЮЛ, заем, безлихвен, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Може да се запише че заема е безлихвен и да не начислявате лихва. Но при една ревизия, всеки проверяващ ще обърне внимание, че смисъла на стопанската дейност на един стопански субект е да реализира доходи. Ако отдавате свой актив под наем (паричните средства също са актив) без приход (ако в договора е записано без лихва), това предполага, че дружеството ще получи лихвата, но неофициално и по този начин предотвратявате данъчно облагане на доходи.

Още повече ако физическото лице по някакъв начин е свързано лице с юридическото лице - в тези случаи закона казва, че условията на сделките между свързани лица не трябва да се различават от действащите пазарни условия. В този случай можете да дадете заем без лихва ако банките обявят раздаване на кредити с 0% лихва (тогава сделката няма да се отличава от пазарните условия).

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Евгени

  
2023-11-13 10:08:18

Барзо лесно и удобно


Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден