Артистична дейност - ЕООД или свободна професия?

Артистична дейност - ЕООД или свободна професия?

 

Въпрос:
Здравейте!

Смятам да се занимавам с артистична дейност, представляваща спектакли в училища, детски градини и читалища. Предполагам, че тази дейност изисква регистрирането на фирма. Затова бих искал да Ви попитам каква би била най-подходящата форма - ЕТ, ООД, ЕООД или друга? Както и при плащане на вход от лицата трябва да се издава касов бон или билет и откъде се вземат?

Благодаря!

артистична дейност, билети, касов бон, ЕООД, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

За да упражнявате артистична дейност е достатъчно да се регистрирате в регистър Булстат към Търговския регистър като лице упражняващо свободна професия. За целта Ви е необходимо да притежавате някакъв документ, удостоверяващ квалификацията Ви като артист. Ако нямате такъв документ е добре да регистрирате ЕООД ( Еднолично ООД - когато дружеството има само един собственик) Така чрез ЕООД-то ще можете да упражнявате дейността си.

Ако, за да присъства човек на Ваш спектакъл е необходимо да си закупи входен билет с указани ред и място, то е необходимо да си отпечатате входни билети. При продажбата им и получаване на пари за входните билети, е необходимо същите да бъдат окомплектовани с касов бон от касов апарат, регистриран на Вашето ЕООД. Ако не са необходими билети за ред и място, при получаване на парите за вход трябва да издавате само касова бележка.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден