СОЛ има ли право на обезщетение за безработица при прекратяване на дейност?

СОЛ има ли право на обезщетение за безработица при прекратяване на дейност?

 

 

Въпрос:

Здравейте,

Възползвам се от вашата помощ по един казус, по който не мога да получа адекватен отговор. От 2010г съм земеделски производител с минимални осигуровки, от 2016г. започнах да се самоосигурявам на по-високия праг за болнични и майчинство. Април 2017г родих и в момента съм в майчинство, което изтича след 4 месеца. Въпросът ми е: мога ли да се запиша на бюрото по труда като прекратя земеделската си дейност и ще получавам ли финансово обезщетение?

Благодаря Ви предварително за информацията!

СОЛ, осигуровки, прекратяване на дейност, обезщетение за безработица, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Накратко, отговорът е НЕ, няма да получавате обезщетение за безработица.

За да можете да се запишете на трудова борса е нужно единствено да сте безработно лице. Обаче за да получавате обезщетение за това, че сте безработно лице, има няколко условия на които да отговаряте. Едното от условията е в предходните 18 месеца от датата на регистрация като безработно лице, да имате поне 12 месеца, в които сте осигурявани за фонд "безработица". Поначало, след като сте самоосигуряващо се лице, това значи че вие не се осигурявате за фонд "безработица"  съответно нямате право да получавате обезщетение за безработица. 

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден