Приходи от мобилно приложение

Приходи от мобилно приложение

 

Въпрос:
Здравейте!

От лятото на миналата година продавам свое мобилно приложение в google play store. Миналата година сумите бяха незначителни, но през тази гоина лека полека стигнах до малко над една минимална работна заплата на месец. Искам да плащам данъци върху тази печалба. Имам няколко въпроса:

1. По какъв начин е най - изгодно да декларирам тези приходи, имам познати които имат фирми, чувал съм и за свободните професии, но нямам идея какви са процентите,  които държавата ще удръжа.

2. Понеже декларирам тези приходи със закъснение, предполагам че ще дължа лихви/глоби, в какви размери / %/ ще са те?

3. Каква информация/документи трябва да подготвя за НАП? Трябва ли да превеждам на български цялото описание на приложението -  какви функции има, как се казва и т. н., или трябва просто да им предоставя инвойсите които ми пращат от гугъл, тези инвойси трябва ли да се превеждат на български?

Благодаря предварително!

 

мобилно приложение, доходи от Гугъл, свободна професия или фирма, лихви към НАП,  регистрационен режим ДДС , счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

За да може да се определи кое е по - изгодно - фирма или свободна професия, ще разгледаме какви данъчни и осигурителни задължения бихте имали и в двата случая.

От данъчна гледна точка нещата изглеждат така:

- при свободната професия Вие декларирате размера на приходите за годината. От получената сума приспадате 25% нормативно признати разходи и платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 10% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при свободна професия се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 780,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер на 250,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишна данъчна декларация, се прави изравняване. Тогава се гледа реализирания доход през годината и ако сумата му надвишава сумата върху която сте се осигурявали, то трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 40800,00 лв. за 2023 година.

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината -780,00 лв., като разликата е, че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

 

Вие ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин може да определите, коя форма на дейност е икономически по - изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като свободна професия реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД парите, които фирмата изкара, си остават на фирмата. Ако искате в качеството си на собственик да разполагате с тези пари има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и ако фирмата е реализирала печалба, да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- ако упражнявате своята дейност като свободна професия, няма да имате задължението да издавате касов бон при получаване на пари в брой. За ЕООД това облечкение не важи и ако получавате пари в брой, ще трябва да имате закупен касов апарат, от който да издавате касови бележки.

- за да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия е нужно към комплекта документи (заявление и декларация) да предоставите и диплома или някакъв друг сертификат, който да удостоверява компетенцията Ви да предоставяте услугите, които ще извършвате. Самата регистрация се извършва от Регистър Булстат в рамките на 24 часа, като има и държавна такса в размер на 10,00 лв. За да регистрирате ЕООД процедурата е малко по - дълга и сложна. Подготвя се комплект с документи (учредителен акт, протокол от учредително събрание, договор за управление, няколко декларации и образец от подпис). Част от документите се заверяват при нотариус. След това се открива набирателна сметка в банка по Ваш избор, по която да внесете началния капитал. Минимумът е 2,00 лв. Вносната бележка за внесения капитал, заедно с останалите подготвени документи  се подават в Търговския Регистър в срок не по-късно от 7 календарни дни от датата на учредителния акт, като регистрацията се извършва в рамките на 7 работни дни. Държавната такса е 110,00 лв. Нотариалната такса е 6,00 – 8,00 лв., а банковата такса зависи от избраната банка /варира от 10,00 до 50,00 лв./

С това мисля, че отговаряме на първия Ви въпрос.

 

Относно въпросът за дължимите лихви - те зависят от размера на задължението. Прилагаме Ви линк към сайта на НАП, в който можете да си въведете произволна сума и период на закъснение, за да се изчислят дължимите лихви. Имайте предвид, че, доходите които сте получили през 2022 г. би следвало да се декларират в приложението, което е предвидено за Еднолични Търговци, като срока е 30.06.2023 г.

 

 

Относно третия въпрос - при самото деклариране на доходите не се прилага нищо. При проверка от страна на НАП ще е нужно да се предоставят както фактури, така и банкови извлечения от сметката, по която получавате доходите си. От НАП имат правото да поискат документите да са преведени на Български език. Не винаги го правят, но е по преценка на служителя на НАП.

 

Има още един въпрос, който също е от голямо значение за Вашия бизнес - регистрацията по ДДС. Тъй като получавате доходи от юридеческо лице (фирма), установено на територията на ЕС (Гугъл е в Ирландия), то възниква задължение за регистрация по ДДС най-късно до 7 дни преди първото получаване на доход. Това се отнася както за юридически лица, така и за физически лица. Това означава, че Вие вече сте в нарушение. Естествено това нарушение може никога да не бъде установено, но при бъдещата Ви работа, е нужно да знаете, че има такъв риск. Ако решите да се регистрирате по ДДС, като физическо лице - свободна професия, ще изискат извлечения от всички Ваши банкови сметки за 12 месеца назад. Това означава, че получените от Гугъл суми ще станат видни и ще бъде установено, че сте пропуснали срока за регистрация по ДДС. Ако работите през фирма, това няма как да бъде установено при регистрацията по ДДС на фирмата, тъй като самата фирма няма да има история с банкови извлечения и получени суми от Гугъл. При регистрация по ДДС реално няма да дължите ДДС върху стойността на Вашите продажби към Гугъл. Режима е само регистрационен и ще имате задължението да подавате ежемесечно справки към НАП относно стойността на получените от Гугъл суми.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден