Какво се случва с трудовите договори при смърт на управителя на ЕООД?

Какво се случва с трудовите договори при смърт на управителя на ЕООД?

 

Въпрос:
Здравейте!

Баща ми почина през юни 2017, беше едноличен собственик на ЕООД. Счетоводителят му е продължил да подава декларации 1 и 6 за назначените работници до края на 2017г. и към момента Инспекцията по труда не прекратява тези трудови договори, като едно от основанията е, че и след смъртта на управителя тези декларации са подавани. Имали ли са право да го правят и може ли да се коригират?

Благодаря предварително!

 

дружество без собственик, починал управител на фирма, корекция на декларации за осигуровки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

При смърт на управител на ЕООД, трудовите договори не се прекратяват автоматично (както би било при смърт на физическо лице - едноличен търговец). След като не са предприети нужните действия за прекратяване на договорите на друго основание, то тези договори се водят за активни. Това, което е трябвало да се случи е след смъртта на баща Ви, наследниците да изберат нов управител на фирмата, който да има правомощието да уреди този върпос. Ако към момента не е избиран нов управител, то реално Дружеството няма предтавляващ. Това е първия въпрос, който трябва да решите, като Ви препоръчваме да се консултирате с адвокат. Новият управител вече ще има право да подпише нужните документи за прекратяване на трудовите договори. Можете да се опитате да направите това със задна дата (от 2017 г.). Това най-вероятно ще предизвика проверка от страна на НАП и НОИ, с цел да изяснят обстоятелствата защо се подават подобни уведомления със задна дата. Проблемът тук е, че в към тази "задна дата", Дружеството не е имало управител и не сме сигурни дали от НАП ще приемат подобни уведомления. /В закона не намираме разписани правила в подобни случаи/. Ако проверката постанови, че уведомленията могат да минат, то ще могат да се коригират и всички подавани декларации образец 1 и 6.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден