Предоставяне на услуга съгласно чл. 21 ал. 1 и 2 от ЗДДС - кога се начислява и кога се самоначислява ДДС

Предоставяне на услуга съгласно чл. 21 ал. 1 и 2 от ЗДДС - кога се начислява и кога се самоначислява ДДС

 

 

Въпрос:

Здравейте,
Българска фирма с регистрация по ЗДДС е разработила софтуерно приложение, което продава на ФЛ и фирми по цял свят. Парите постъпват в Пей Пал и в определен момент се прехвърлят по разплащателната сметка на дружеството. Този вид приход би следвало да се третира като услуга? Какво става с ДДС, когато се продава на ФЛ в чужбина или на фирми извън ЕС и такива без VAT? Трябва ли да се начисли 20% ДДС съгласно чл. 21, ал. 1 от ЗДДС?

Благодаря!

начисляване на ДДС, услуги, ЕС, трети страни, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

При доставка на услуги е важно да се определи къде е мястото на извършване на услугата. Ако се определи, че мястото на извършване на услугата, съгласно ЗДДС е България, то Вие ще дължите 20% ДДС. В противен случай, няма да дължите и съответно да начислявате 20% ДДС. Определянето на мястото на извършване на услугата е регулирано в чл. 21 от ЗДДС, Алинея 1 (която сте посочили) описва случаите, когато получателя е данъчно незадължено лице (физическите лица) то мястото на извършване на услугата е територията, на което доставчикът на услугата (вашата фирма) е установен - т.е. България. Щом мястото на сделката е България, то задължително начислявате 20% ДДС при тези продажби. Алинея 2 описва случаите, в които получател е данъчно задължено лице (фирма). В този случай, място на сделката е мястото на което е установен получателя на услугата (Вашия клиент). Ако клиента Ви е българска фирма, то отново ще трябва да начислите 20% ДДС. Ако клиента Ви е извън България, то ще начислите ДДС с нулева ставка. 

Относно Ваши клиенти от ЕС, които не са регистрирани по ДДС. Принципно в ЗДДС, както в България така и във всички останали държави членки на ЕС, съществува задължение за регистрация по ДДС, при получаване на услуга от държава членка на ЕС. Това задължение възниква не по-късно от 7 дни преди получаването на първата услуга. Т.е. когато предоставяте услуга на фирма от ЕС, то тя има задължение за регистрация по ДДС предварително. В случая не е ваша вина, че вашия клиент не си е спазил своя ангажимент пред закона, но за съжаление ДДС-то се дължи все от някой. В случая това ще е Вашата фирма, което означава, че ще трябва да начислите 20% ДДС във Вашата фактура.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден