Периодично започване и спиране на дейност

Периодично започване и спиране на дейност

 

Въпрос:
Здравейте!

Работя на постоянен трудов договор във фирма, където ме осигуряват на около 1000,00лв. Скоро станах член на задругата на майсторите и имам майсторско свидетелство. Ще изработвам различни сувенири , които ще се продават през интернет платформи и ще се изпращат по Еконт или Спиди - нужен ли е касов апарат или мога сключа договор с куриерските фирми и парите да се привеждат по банкова карта. Как мога да се осигурявам само една седмица в месеца - това е времето за изработването на сувенирите, като след това не знам кога ще изпратя пратките. Какво ще дължа на държавата като осигуровки и данъци при годишен оборот от 20 000,00лв.

Благодаря предварително!

 

започване на дейност, спиране на дейност, патент, свободна професия, дължими осигуровки, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Директно към Вашите въпроси:

- лицата на свободна професия нямат задължение да издават касов бон от касов апарат. т.е. не е задължително да имате такъв.

- на теория Вие можете да декларирате започване и спиране на осигуряване когато решите, на практика обаче, това не е редно. От една страна вие извършвате дейност не само когато изработвате вашите изделия, но и когато извършвате продажби. Т.е. ако имате продажби през целия месец, то значи извършвате дейност през целия месец. От друга страна - дори и да декларирате и един ден осигуряване в месеца и да платите осигуровки изчислени върху този един ден, то в края на годината, с подаване на годишната данъчна декларация, ще трябва да правите изравняване на осигурителните вноски и ще дължите осигуровки, изчислени върху дохода, който сте реализирали.

- Ако сте на патент и ако сте извършвали дейност през всичките 12 месеца в годината ще дължите осигуровки в размер на 5560 лв. + патентен данък, определен от общината в която сте регистриран. Ако не сте на патент ще дължите 3336 лв. осигуровки + 866,40 лв. данък върху доходите на физическите лица.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден