Пенсионно осигуряване чрез фирма или като физическо лице

Пенсионно осигуряване чрез фирма или като физическо лице

 

Въпрос:
Здравейте!

В момента работя на граждански договори, но имам желание да отворя фирма за продаване на ръчно изработени артикули, но не знам дали това е правилният подход за мен, тъй като незнам дали ще потръгне. Мога ли чрез тази моя фирма да си отворя пенсионен фонд? Нямам никакви познания в тази област.

Благодаря предварително!

 

пенсионно осигуряване, ръчна изработка, граждански договор,откриване на фирма, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Доходите от дейността, която описвате могат да бъдат декларирани както като физическо лице, така и като фирма.

Като физическо лице, ще дължите 28% осигурителни вноки върху сумата на получените от Вас доходи и 15% данък върху получените от Вас доходи, намалени с дължимите осигурителни вноски. Те се декларират еднократно с подаване на годишна данъчна декларация за доходите на физическите лица.

Като фирма отново ще дължите 28% осигурителни вноски, но изчислени върху сума по Ваш избор (не по-ниска от минималния осигурителен доход за страната - 933,00 лева към момента и не по-висок от максималния осигурителен доход за страната - 3700 към момента). Освен това ще дължите 10% данък върху реализираната печалба (получения доход след приспадане на направените разходи, свързани с дейността) и 5% данък дивидент (в случаите, в които решите да позлате реализираната от фирмата печалба за лични цели). Работата през фирма носи след себе си по - висока административна тежест - подаване на месечни и годишни декларации свързани с дейността на фирмата.

 

Кой ще е по - изгодния за Вас начин на работа,зависи от размера на доходите. Считаме, че при по-ниски доходи отчитането на доходите като физическо лице е по-удачно. И в двата случая дължите осигурителни вноски, което означава че ще имате песнионно осигуряване.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден