Откриване на филиал на чужда фирма в България

Откриване на филиал на чужда фирма в България

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам действаща фирма (ЕТ) в чужбина и се занимавам с преводи на официални дукументи. Мога ли да открия филиал на тази фирма в България и ако да, каква е процедурата?

Благодаря предварително!

откриване на фирма, дъщерна фирма на чужда компания, филиал в България, консолидиран отчет, международни стандарти,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Принципно може да се направи клон на чуждестранната фирма в България, но той ще бъде подвластен изцяло на българското законодателство. Тоест от данъчна гледна точка нямате плюсове от това, че българската фирма ще е клон на чуждестранната. Чуждестранната фирма ще трябва да прави консолидиран финансов отчет за българския клон, българския клон ще трябва да подготвя отчети и справки, съобразно чуждото законодателство, най-вероятно по международните стандарти. Това ще създаде допълнителна работа както за счетоводството на чуждестранната фирма, така и за българското счетоводство.

Има вариант и за отваряне на дъщерно дружество (фирма която е собственост на чуждестранната компания), но и тук имаме същите недостатъци както в горния случай.

В случай, че не гоните някаква конкретна цел със създаването на клон, то най-удачния варинат е регистрация на Е/ООД в България, при положение че вие ще сте реален собственик и на чуждестранната и на българската фирма.

Относно регистрацията на Е/ООД ситуацията е следната. Подготвят се документи за ригистрация на фирма, открива се набирателна сметка в банка / понякога се прави и допълнителна проверка, която в някои случаи се заплаща и отнема малко време/ , ходи се при нотариус за заверка на подписи и с всички подготвени и подписани документи се подават в Търговския регистър. Обикновено до 2-3 работни дни излиза и регистрацията на фирмата (започват и забавянията в системата на

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден