Може ли безработно лице да получава майчинство?

Може ли безработно лице да получава майчинство?

 

Въпрос:
Здравейте!

В момента съм безработна, но имам трудов стаж през последните осем години. Искам да започна да се осигурявам за майчинство като частно лице. Моля за информация, какви са опциите за безработна бъдеща майка.

Благодаря предварително!

 

обезщетение, безработна майка, свободна професия, полагане на труд, самоосигуряване, майчинство, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

За съжаление няма как да се осигурявате за майчинство като частно лице. Осигуряването трябва да е обвързано с полагането на някакъв труд - или на трудов договор към някоя фирма или като самоосигуряващо се лице (в качеството Ви на собственик и управител на фирма или на лице, регистрирано като упражняващо свободна професия). Ако изберете да си правите фирма или да се регистрирате като лице упражняващо свободна професия, освен че ще дължите осигурителни вноски, ще трябва и да отчетете и някаква реална дейност и съответно приходи от дейността, върху които ще се дължат и данъци. Ако не отчетете приходи, то няма да Ви признаят осигурителните вноски.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден