Онлайн магазините ще са без касови бележки при покупки с банкови карти

Онлайн магазините ще са без касови бележки при покупки с банкови карти

 

Предложението за промяна в Закона за ДДС беше прието от правителството в сряда

Електронните магазини няма да са задължени да издават касови бележки, ако направените продажби са платени с банкова карта. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са част от пакета с изменения на данъчните закони за следващата година и бяха приети от Министерския съвет днес. Промяната идва след дълги дискусии между НАП и бизнеса по новите изисквания на получилата печална слава Наредба Н-18 (позната като наредбата за касовите апарати).

Какво се променя

В момента при продажби, по които се извършват плащания с кредитна или дебитна карта, се изисква регистрирането и отчитането с касова бележка. Сега се прави разграничение между присъствено и неприсъствено плащане с банкова карта, като за второто няма да се изисква издаването на хартиен фискален бон. Вместо това онлайн магазините ще могат да издават друг документ за продажбата на клиента, а какъв ще е той тепърва ще се регламентира с нови промени в Наредба Н-18. Идеята на промяната е да се улеснят онлайн магазините. В момента много от тях се отказват да приемат картови плащания през виртуални ПОС терминали и изпращат поръчките с пощенски паричен превод (ППП), т.е. плащане в брой на куриера.

 

Изключението няма да важи за плащания, направени през финтех компаниите (като PayPal и Revolut). Притесненията на данъчните са, че при получено плащане през тях търговецът може да не насочи салдото си към банкова сметка и така да укрие част от оборотите си.

Още информация към НАП

Доставчиците на платежните услуги (като БОРИКА) също ще са задължени да подават справки в НАП за броя и стойността на транзакциите по платежна сметка, извършени чрез виртуален ПОС терминал. Приходната агенция ще изисква и информация за откритите и закрити фирмени банкови сметки от търговските банки, клоновете на чуждестранни банки, както и всички други доставчици на платежни услуги (по Закона за платежните услуги и платежните системи) да предоставят информация на НАП за откритите или закритите от тях банкови сметки. В мотивите към проекта е посочено, че "такива доставчици са платежни институции по смисъла на ЗПУПС, опериращи на територията на страната, които имат сметка в банка на територията на страната или държава, членка на ЕС, и дружества за електронни пари по смисъла на ЗПУПС, опериращи на територията на страната като платежни институция".

 

Източник: КАПИТАЛ

В счетоводни кантори B&Si Service може да получите всякаква информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистрация на фирми . В секцията за Въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство . Разгледайте и секцията Новини, където ще се запознаете с новостите във счетоводството, финансовия и данъчно-осигурителния свят. При възникнали въпроси, оставаме на ваше разположение на посочените Контакти.

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден