Обучение за търговия с финансови инструменти

Обучение  за търговия с финансови инструменти

 

Въпрос:
Здравейте!

Как мога законосъобразно да извършвам консултантска дейност и обучения в сферата на търговия с финансови инструменти - форекс, акции и други такива  в и извън България и ЕС; Онлайн продажба на сигнали (копирна търговия), чрез платформи или личен уебсайт, свързани с финансови инструменти, изготвяне и продажба на анализи. Мога ли да извършвам дейностите, като свободно практикуващ профиесия? Трябва ли да притежавам лиценз или имам право да продавам свое лично мнение? Също така имам регистрирация към афилейт програма на финансов посредник (брокер в ЕС) като физическо лице. Какви данъци дължа като такъв?

В случай, че регистрирам фирма трябва пи да има назначено лице - аз или друг човек с диплома или сертификат в дадената област? Притежавам сертификат, но незнам дали би могъл да послужи за целта?

Преди време на мое име беше открита фирма, която да послужи за проект, който по непредвидени обстоятелства, не се реализира. Известно време бях в чужбина и фирмата остана без каквито и да е счетоводни отчети, не са подавани никакви документи към институциите от откриването до момента. Не е подавана и декларация, че фирмата започва дейност . Не съм се осигурявал никога през нея. Не са извършвани никакви сделки, не е купувано или продавано чрез нея, не са извършвани услуги, няма регистриран касов апарат. През 2015г. на адреса, на който е регистрирана фирмата, е получено писмо, според което трябва да се явя, за да бъде наложена глоба. До ден днешен не съм ходил никъде и нищо не ми е връчено. От скоро се подготвям отново за мой малък проект и не искам да допускам същата грешка. Можете ли фирмата да бъде заличена или има по-добро решение. Вече съществуващата фирма не съответства нито по име, нито по дейност на новите идеи, които имам, поради което най-вероятно ще открия нова.

Благодаря предварително!

 

финансови инструменти, търговия, финансов анализ, афилейт програма,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Принципно имате възможността да се регистрирате като лице, упражняващо свободна професия. За целта към заявлението за регистрация ще трябва да представите диплома, сертификат или някакъв друг документи, който да удостоверява компетентността Ви в сферата в която ще извършвате дейност. Лиценз за посочената от Вас дейност ще Ви е нужен ако искате да издавате някакъв документи/сертификат, който да удостоверява ниво на компетентност на лицата, които обучавате. В противен случай ваденето на лиценз не е задължително.

При свободна професия ще дължите 10% данък върху сумата на получения от Вас доход, намалена с 25% нормативно признати разходи и с размера на дължимите осигурителни вноски. Самите осигурителни вноски от своя страна се изчисляват върху сумата на получения от Вас доход, намален с 25% нормативно признати разходи. Сумата, върху която се осигурявате не може да бъде по-ниска от минималния осигурителен доход (780,00 лв./месец за тази година) и по-висока от максималния осгиурителен доход (3400,00 лв./месец за тази година).

 

Ако регистрирате нова фирма на Ваше име отново ще дължите 10% данък, но върху сумата на Вашата реализирана печалба (получения приход, намален с направените разходи, свързани с дейността). Ако искате Вие в качеството си на собственик да използвате фирмените средства за лични нужди, ще дължите 5% данък дивидент. Отново ще дължите осигуровки, върху сума по Ваш избор.  Като тя не може да бъде по-ниска от минималния осигурителен доход (780,00 лв./месец за тази година) и по-висока от максималния осгиурителен доход (3400,00 лв./месец за тази година).

 

Доходът, който сте получили преди регистрацията като лице упражняващо свободна професия/ фирма, следва да бъде деклариран с подаване на годишна данъчна декларация. Самият доход ще бъде обложен като доход на Едноличен Търговец, което означава осигуровки върху целия получен доход и 15% данък върху дохода, намален с дължимите осигурителни вноски.

За да работите през фирма не Ви трябва сертификат/диплома, не е нужно и да наемате човек. Можете Вие в качеството си на собственик да извършвате дейност.

Ликвидацията на фирма - "заличаването" е процес, който ще ви коства време (между 8 и 12 месеца) и разходи. Във входа на този процес ще бъде установено, че сте пропуснали подаването на декларации за неактивност през годините, което може да доведе до налагането на глоби (тъй като фирмата не е извършвала никаква дейност и съответно не е укрила данък, може да се разминете и само с предписание за подаване на нужните декларации за стари периоди).

 

Не представлява никакъв проблем на вече съществуващата фирма да се направят промени в обстоятелствата (име, дейност, адрес и т.н.). Разбира се, остава вероятността да бъде наложена глоба за неподадени в срок декларации за неактивност. `

Винаги съществува и вариант, в който да откриете нова фирма, като старата не я пипате (с идеята дори и да има вече наложени глоби - те да паднат по давност). Тази нова регистрация ще е съпътствана с  допълнителни разходи за Вас и втори ангажимент (поне докато не се ликвидира фирмата и не отпадне като първи ангажимент). Според действащото към момента законодателство е необходимо да се подаде декларация за неактивност и след това не е нужно да се прави и подава нищо, докато тази фирма не започне отново дейност. Може да подадете за 2023 г. такава декларация и дори да бъдат наложени някакви глоби - да изчакате изтичането на 5 годишния давностен срок и евентуалните глоби да отпаднат.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден