Замразяване на фирма

Замразяване на фирма

 

Въпрос:
Здравейте!

Обмислям започването на онлайн бизнес, но понеже не съм сигурен точно кога ще стартирам дейност, както и доколко ще е успешно начинанието, имам два въпроса.

1. Какви са задълженията и разходите на фирмата, ако в даден момент спре да генерира продажби или преди изобщо да започне (като данъци, счетоводство и т.н.)?

2. Ако в даден момент замразим дейността(спрат продажбите), трябва ли да подам някаква специална декларация с коята да заявя това?

Благодаря предварително!

 

замразяване на фирма, фирма без дейност, спиране на дейност, приходи, разходи, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Директно към въпросите ви:

1. Дори и да няма продажби, фирмата може да има нает персонал, различни разходи (ток, вода, наем, за стоки, материали и т.н.), които реално представляват дейност и подлежат на осчетоводяване. Преди да започнете дейност, нямате задължения за плащане или подаване на каквито и да е документи, респективно нямате задължение да плащате и за счетоводни услуги. Ако в даден момент желаете да прекратите дейност (с декларация), то отпадат задълженията ви за осигуровки през фирмата като управител/самоосигуряващо се лице, ако сте освободили служителите, и техните осигуровки и заплати отпадат, разходи за счетоводство също няма да има.  Ако фирмата обаче е регистрирана по ДДС и по някаква причина в момента не може да се дерегистрира (например ако е регистрирана по чл. 100 - доброволна регистрация), то до момента на дерегистрацията ще трябва задължително да се подават нулеви ДДС декларации (иначе глобата е 500 лева за всяка пропусната). При активна фирма, ще имате минимални разходи за осигуровки (около 220 лева/месец), разходи за счетоводни услуги, и оттам вече текущи фирмени разходи (вода, ток, наем, стоки, материали, услуги и тн).

 

2. Да, замразяването на дейността на фирмата става със специална декларация. За това има ангажимент счетоводителят, след указания от ваша страна..

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден