Къща за гости на морето – счетоводно обслужване

Къща за гости на морето – счетоводно обслужване

 

Въпрос:

Здравейте! Казусът е следния- искаме да вземем къща под наем на морето ,като да живеем в нея а останалите стаи да отдаваме под наем на трети лица. Въпросът ми е - как законово може да се регламентира това? Какви данъци и такси дължа? Аз съм от друг град и имам фирма, мога ли да я използвам по някакъв начин? Доста изчетох, но все по-объркано ми изглежда. Ще се радвам, ако ми отговорите. Благодаря!

 

къща за гости на морето, счетоводство, лично ползване, договор за наем, счетоводни услуги, Варна Пловдив, Русе София, Бургас

Отговор:

Здравейте,

При всички случаи Вие можете да осъществите намеренията си. Но трябва да се съобразите с някои неща за да е всичко законосъобразно.

На първо място трябва да разграничите личното ползване на наетия имот и наемането на стаи за бизнес. Това става с подписването на два договора с наемодателя - един за площта която ще ползвате за лични нужди подписан за наемател от Вас като физическо лице и един  за ползваните площи за отдаване под наем подписан от името на фирмата Ви като наемател.

От тук нататък ще разглеждаме само втория случай, тъй като той касае отношенията на дружеството Ви с НАП.

При започване на дейността на фирмата трябва да подадете декларация в НАП за започване на дейността и самоосигуряването Ви. За времето през което фирмата Ви действа ще трябва да си внасяте ежемесечни осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице и да подавате ежемесечно декларация обр. 1 за размера на направените вноски за Вас. При заплащането на наема по втория договор ( с фирмата Ви) ще трябва да удържате и внасяте дължимия от наемодателя Ви данък върху доходи от наеми и за всяко тримесечие да подавате декларация за размера на удържания данък.

Също така е необходимо да категоризирате стаите, които ще отдавате под наем в общината на чиято територия се намира къщата. За отдаваните стаи под наем се води регистър и ежемесечно до 15 число се подава декларация в общината за реализираните нощувки в наетите от фирмата стаи и се заплаща съответния дължим туристически данък ( за различните общини данъка е различен).

След края на годината се изготвя годишната данъчна декларация на фирмата, като реализираната печалба се облага с 10% данък. ( това се прави до 31.03. на следващата година) Естествено е, че през годината трябва да се снабдите с документи за всички направени разходи по стаите които отдавате под наем ( наем, ремонти, разходи за ток, вода, почистване ( ако ползвате фирма за това) и т.н.), защото с размера на документално доказаните разходи се намаля облагаемата с данък печалба.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден