Замразяване на фирма. Осигуровки и майчинство.

Замразяване на фирма.

Осигуровки и майчинство. 

 

Въпрос:

Zdraveite,imam firma nqmam rabotnici ,bqh v zatrudneno polojenie i nesam si vnasqla osigorovki blizo 2 godini no e podavano vseki mesec deklaraciqta v danachnoto .V momenta sam bremena na 1 mesec nqmam vazmojnos da vnesa parite mislq da zamrazq firmata.Imam vazmojnos da pochna rabota koqto e mnogo dobra ako q zapochna i si mi vnasat osigorovki sche vzimam li maichinstvo. Blagodarq predvaritelno.

 

Отговор:

Здравейте,

На първия въпрос могжем да Ви отговорим, че във всеки един момент можете да "замразите" дейността на Вашата фирма. За целта се подава една декларация по образец в териториалната дирекция на НАП, с която декларирате временното преустановяване на Вашето осигуряване като самоосигуряващо се лице. Но това не променя задължението Ви да внесете дължимите вноски за подадените до момента на прекратяването осигуряване. До момента на погасяване на това задължение върху дължимите от Вас вноски ще се начисляват лихви в размер на основния лихвен процент плюс 20 пункта.

По въпроса за майчинството следва да знаете, че право на болнични за майчинство и раждане на дете, както и на обезщетение за отглеждане на дете до две годишна възраст имат лицата, които на първо място, в момента на издаване на първия болничен лист ( 45 дена преди термина ) са осигирени за всички социални рискове ( което включва осигурени за временна нетрудоспособност-с други думи осигурени за болнични)  , и които на второ място имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж с осигуровки за всички социални рискове ( осигуровки за болнични). Ако Вие започнете работа на трудов договор и работата Ви продължава до момента на първия болничен лист, то първото условие ще е изпълнено. За да е изпълнено и второто условие, то Вие трябва да сте се осигурявали като самоосигуряващо се лице през Вашата фирма за всички социални рискове ( включително  и за болнични ) поне за месеците които не Ви достигат до 12 на новата работа. Това че са подавани декларации не означава че сте осигурена. Необходимо е да са направени вноските. Много е важно когато сте подавали декларацията за започване на осигуряването Ви като самоосигуряващо се лице да сте отбелязали че ще се осигурявате и за болнични. Ако това не е направено ( ако сте се осигурявали на минималните проценти означава че не сте осигурена за болнични ), то тогава не може да ползвате този период, дори и да направите част от дължимите вноски като самоосигуряващо се лице. Ако преди това сте работили някъде на трудов договор ( което означава че сте осигурявана за всички социални рискове ) то този може да Ви послужи като осигурителен стаж за майчинство, тъй като няма изискване 12-те месеца да са непрекъснати и при един и същи осигурител. Но ако не съберете тези 12 месеца, то не можете да ползвате болнични при бременност и раждане.

Ако попаднете в тази хипотеза, то можете да позвате еднократна помощ при раждане и някои други помощи, които са Ви гарантирани при определени условия в Кодекса за социално осигуряване.

Поздрави. 

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден