Доход от реклами в You Tube

Доход от реклами в You Tube

Въпрос:
Здравейте!

 

Въпросът ми е свързан с доходи от реклами в You Tube. Става въпрос за физическо лице, което работи на трудов договор и се осигурява над максималният осигурителен доход, и получава доходи от канал в You Tube. Доколкото разбирам вариантите да се декларират доходите са два. Първият като изическо лице - при него трябва да се направи регистрация по чл.97а и всеки месец да се начислява ДДС 20% варху получената сума, например, ако са получени 1000лв, трябва да се внесат 200лв. Вторият вариант е лицето да си направи фирма, която също трябва да се регистрира по чл.97а, и освен ДДС след края на годината трябва да се внесе 10% корпоративен данък, както и 5% данък дивиденти, ако се изтегли сумата от лицето. Въпросите ми са следните: има ли друго облагане при вариант 1, когато се регистрира дохода на физическото лице? Може ли тези доходи да се третират като авторски и лицензионни, т.к. клиповете, които се предоставят на Youtube са именно авторски, и да не се прави регистрация по чл. 97а, а да се внася авансов данък?

Как се процедира, ако се достигне приход над 50000.00лв.?

Благодаря предварително!

 

доход от You Tube, реклама, ДДС регистрация, печалба, дивидент, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

При вариант 1 (отчитане на доходите като физическо лице) сте разбрали правилно, че ще трябва да се регистрирате по ДДС съгл. чл. 97а от закона. ДДС обаче няма да дължите, тъй като Вашият клиент - Youtube ( Реално фирмата собственик на канала е Гугъл, която е регистрирана в страна членка на ЕС. От там и произлиза Вашето задължение да се регистрирате по ДДС съгл. чл. 97а - защото предоставяте услуга на юридическо лице, което се намира извън България, но в рамките на ЕС). При този режим на регистрация в декларацията се посочва сумата на прихода, лицата от които сте генирирали прихода (във вашият случай Youtube/Google), посочва се и основанието поради което не се начислява и съответно дължи данък (чл. 21 ал. 2 от ЗДДС). Реално когато става въпрос за предоставяне на услуги и когато получателя е друго юридическо лице, регистрирано по ДДС в държава част от ЕС, то задължението за начисляване и плащане на данъка остава при получателя на услугата. Този който предоставя услугата трябва обаче да декларира на кого каква услуга и на каква стойност е извършил, за да може да се проследи дали получателя на услугата си е платил ДДС-то в неговата държава. От там и произлиза този чл. 97а и задължението да се регистрирате по ДДС.

Самата услуга, която предоставяте обаче не е нито лицензионна, нито авторска. Услугата която предоставяте е комисионна - Вие представяте Вашият канал като място за реклама. Когато клиповете Ви се гледат се появяват различни реклами и за това от Гугъл Ви плащат комисионна. Реално Гугъл не Ви плаща за това че сте създали и качили клип в тяхната платформа, а Ви плаща част от получените суми за реклами, гледани чрез Ваши клипове. В този режим на регистрация бихте дължали 20% ДДС единствено ако Вие получите някакви услуги от юридическо лице извън България. В тези случаи ще трябва да си самоначислите 20% ДДС върху сумата на получената от Вас услуга и съответно да го внесете в държавния бюджет.

Относно другите данъци като физическо лице - тук има значение дали сте се регистрирали като лице, упражняващо свободна професия или не. Ако имате подобна регистрация, то ще дължите 10% данък върху сумата на реализираните от Вас доходи, приспадната с 25% нормативно признати разходи и  разходите за дължимите осигурителни вноски. Осигурителните вноски са 27,8 % от сумата на реализирания доход, приспаднат  с 25% нормативно признати разходи, като размерът на месечните осигурителни вноски не може да се изчисли върху сума по-ниска от минималният месечен осигурителен доход за страната (710,00лв. към момента) и по-висок от максималният месечен осигурителен доход за страната (3400,00 лв. към момента)

Ако не сте регистриран като лице, упражняващо свободна професия, то законът Ви приравнява на ЕТ, което значи че губите правото си да приспадате 25% нормативно признати разходи (но ще можете да си приспаднете реално направени от Вас разходи, които са свързани с Вашата дейност и които могат да се докажат документално) и данъкът ще бъде 15% върху реализираната печалба (приход минус разход, свързан с дейността и минус осигурителните вноски). В този вариант също ще дължите осигурителни вноски - по същата схема както при лице упражняващо свободна професия.

При вариант 2 (отчитане на доходите през фирма) важат същите правила относно ДДС-то, какти при физическото лице. В този случай ще дължите 10% данък печалба (реализирания приход приспаднат с направените разходи за дейността). Допълнително ще дължите и 5% данък дивидент в случаите, в които искате в качеството си на собственик да изтеглите реализираната от фирмата печалба. Осигурителните вноски, които ще дължите отново ще са 27,8%, но ще бъдат изчислени върху сума по Ваш избор между минималният месечен осигурителен доход за страната (710,00лв. към момента) и  максималният месечен осигурителен доход за страната (3400,00лв към момента).

И в двата варианта когато физическо лице е вече осигурено по трудов договор на максималния осигурителен доход, не се дължат осигурителни вноски.

При  достигне на приход над 50000.00лв нищо не се променя. Причина за това е цитираният в т.2 чл. 21 ал. 2 от ЗДДС. Когато получател на услугата е юридическо лице, регистрирано по ДДС в държава част от ЕС, то се счита, че мястото на сделката е страната където е установено това юридическо лице. Този праг от 50 000 лв. /от 2023г - 100 000 лв/ е за сделки с място на изпълнение на територията на страната. Т.е. Вашият оборот от Youtube не формира оборот за регистрация по ДДС на общо основание (въпросният праг от 50 000 лв.)

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден