Деклариране на акции

Деклариране на акции

Въпрос:
Здравейте!

 

Искам да задам въпрос относно деклариране на акции.

Примерен вариант 1:

Ако тази година съм купил акции (през онлайн платформа) за 1000 лв,но не ги декларирам в приложение 8 към Годишната данъчна декларация за същата година и реша да ги продам след 2 години с печалба + 700 лв (примерно ). Може ли директно да се подаде приложение 8 към раздел 5 и така да си платя данъка върху печалбата, след като съм пропуснал да ги декларирам преди две години?

Примерен вариант 2:

Ако реша да купя акции за 2022 в края на годината но мисля по голямата част от акциите да закупя в началото на 2023. , може ли да се декларират в приложение 8 за 2023г, когато ще е закупен по-големия обем акции, а тези с по малък обем, закупени месец по рано (2022 ), да ги впиша заедно с тях (в2023)? Трябва ли по отделно да се подаде приложение 8 за акциите от 2022 и още едно приложение за следващите акции за следващия месец за 2023?

 

В моя случай, имам закупени преди два месеца акции, които са продадени с печалба $60 . Има ли време да се декларират до края на годината, понеже наближават празничните дни? Заслужава ли си за такава малка сума?  

Или да ги продам и да започна на чисто от 2023г докато сумата е все още малка?

Благодаря предварително!

 

подаване на годишна декларация, доход на физическо лице, доход от акции, срок на подаване на годишна декларация,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Принципно в ГДД за 2022 се декларират събития случили се през 2022 г., в ГДД за 2023г. се декларират събития случили се през 2023 г. и т.н. В този ред на мисли, следвайки "буквата на закона", не е редно да се декларират обстоятелства от 2022 г. в ГДД за 2023 г.

И при двата описани варианта отговорът ни е - принципно можете да го направите, но декларираните по описания от Вас начин обстоятелства няма да отговарят на истината. Ако това бъде установено от органите на НАП, може да има своите последствия.

Данъчната декларация за 2022 г. за физически лица се подава до 30.04.2023 г., така че има достатъчно време да се изготви и подаде.

Вие вече сте купили и продали на печалба някакви акции през 2022 г. Данъчните е възможно да Ви "засекат", а може и да не Ви "засекат". Вие сам решавате дали да декларирате този доход с ГДД за 2022 г. или не.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден