Вечният спор - ЕТ или ЕООД?

ет или еоод

Здравейте! Желаете да намерите отговор на въпроса "ет или еоод"? Сайта ни е точното място за вас! Доста стартиращи бизнеси си задават въпроса, коя е по-удачната форма за стартиране на техния бизнес - ЕТ или ЕООД. Отговора на този въпрос разбира се зависи от конкретните специфики, но като че ли ползите натежават на страната на ЕООД. При ЕТ данъчната тежест е 15%. При ЕООД имаме 10% корпоративен данък, но имаме и 5% данък дивидент върху разпределената печалба. Така от гледна точка на данъци, може да се каже, че по въпроса ЕТ или ЕООД имаме известен паритет. 

От друга страна ЕТ е обвързана с личността форма, докато при ЕООД физическото лице е отделено от фирмата. При евентуален неприятен развой на бизнеса и задължения към доставчици и кредитори, в това число и държавата е от голямо значение дали фирмата е ЕТ или ЕООД. Докато при ЕТ сте отговорен с цялото си лично имущество като физическо лице за задълженията си, то при ЕООД отговорността на фирмата е до размера на активите и капитала,  Разбира се при определени обстоятелства управителя също носи административна и наказателна отговорност. 

И така, какъв е отговора на въпроса  "ЕТ или ЕООД"  - според нас той еднозначно сочи към ЕООД. ЕТ е остаряла форма на управление на бизнеса, която е дала своето в годините на прехода, за да отговори на нуждите на предприемачите тогава. Но с оглед сегашната икономическа реалност, логичното отделяне на собствеността от мениджмънта на дружеството, както и намаляване на отговорността на неуправляващите съдружници, на въпроса ЕТ или ЕООД отговора би следвало да е ЕООД.  

 

При регистрация на ЕТ или ЕООД от нашата счетоводна кантора с договор за минимум една година счетоводно обслужване, ще ви регистрираме фирмата без хонорар, а ще платите единствено държавните такси по регистрацията. Възползвайте се от Един или Два месеца безплатни счетоводни услуги ако сте нов клиент, при сключване на договор с нашата счетоводна къща за счетоводно обслужване за срок от една или съответно две години.

Професията, която сме избрали като Счетоводна кантора, изисква от умението да обслужваш и желанието да се жертваш за клиента!

През годините натрупани опит ние направихме мноко клиенти като вас доволни от нашите продукти и услуги!

За консултация се свържете с нас в сайта ни или на тел: 0833332113




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден