Ще ми спрат ли майчинството ако работя като калфа?

 

Ще ми спрат ли майчинството ако работя като калфа?

 

Въпрос:
Здравейте!

Работя във фармацевтична компания, но понастоящем съм първа година в майчинство. Засега непрофесионално се занимавам с плетива и проучих как мога да се регистрирам като занаятчия. Преди това обаче искам да си изясня следното: Ако се регистрирам като калфа и не развивам дейност за времето, в което съм по майчинство, това ще бъде ли основание да ми се спрат майчинските издръжки, които получавам като работещо лице или няма да окаже влияние?

Благодаря предварително!

 

работеща майка, общо заболяване и майчинство, регистрация като занаятчия, допълнителна работа,   счетоводни услуги, Варна, Русе, Стара Загора Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Не е проблем да се регистрирате като калфа.  Когато започнете своята реална дейност съответно и осигуряване, ще Ви бъде спряно обезщетението за временна неработоспособност поради бременност и раждане (първите 135 дни). Ако извършвате дейност, различна от тази за която сте в отпуск по майчинство, в периода след 135-я ден до навършване на 2 годишна възраст на детето и ако не се осигурявате за общо заболяване и майчинство, то няма да има основание НОИ да Ви спрат обезщетението.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден