Фризьорски салон. Патент или Данък печалба

Фризьорски салон.  

Патент или Данък печалба  счетоводни услуги, фризьорски салон, патентен данък, данък, печалба, фирма, софия, русе, бургас, пловдив

 

Въпрос:

Здравейте, искам да си открия фризьорски салон. Имам придобита втора степен на квалификация и имам завършено висше образование. В него ще работя аз като фризьорка и една маникюристка. Въпросът ми е следният мога ли да работя като самоосигуряващо се лице, регистрирано в камарата на занаятчиите или трябва да направя регистрация на фирма -ЕТ/ЕООД.
Ако съм на патент , трябва ли да събирам приходни и разходни фактури, и дължа ли данък печалба и в какъ в размер е?
Предварително, блгодаря.

 

Отговор:

Здравейте,

За приходите от дадена дейност се заплаща или патентен данък или данък печалба.

Патентния данък е само за определени видове дейности ( сред които са и тези които имате намерение да упражнявате). За всички останали дейности се заплаща данък печалба. (При определени обстоятелства и за патентните дейности можете да заплащате данък печалба - въпрос на аритметика за избор на най-подходящ вариант.

Можете да упражнявате дейността като свободна професия ( след като имате документ удостоверяващ че притежавате необходимата квалификация) след получаване на Булстат като физическо лице . Но тогава не можете да назначавате други хора на работа . Тогава внасяте осигуровки като самоосигуряващо се лице и от всички декларирани доходи, след приспадане на 25% нормативно признати изчислявате 10% данък печалба.

Ако решите да направите регистрация на фирма ЕООД или ЕТ, от всички реализирани доходи се намалят документално доказаните разходи и върху разликата се дължи 10% данък печалба.

Ако изберете патентия вариант, това не ви освобождава от задължение да следите за приходите и разходите, защото при реализиране на оборот над 50000 лв. за 12 последните 12 месеца сте задължена да извършите регистрация по ДДС.

Надяваме се да сме били полезни

Поздрави.

 

 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден