Фирма, нерегистрирана по ЗДДС, купува стоки от Англия

Фирма, нерегистрирана по ЗДДС, купува стоки от Англия

 

Въпрос:

Здравейте,

Имам фирма за детски стоки, която не е регистрирана по ЗДДС.
Купих стоки от Англия от магазин, който няма директна доставка до България. Използвах транспортна фирма за доставка от Англия до България. Транспорта е за сметка на моята фирма. Издадена ми е фактура за закупените детски стоки без начислено ДДС.
Според Вас трябва ли да се начислява ДДС и ще има ли някакви санкции за мен като получател, ако не съм платила ДДС в Англия или България?

Благодаря!

ВОП, Англия, България, ДДС, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

По принцип след като не сте регистрирани по ДДС, най общо казано не можете нито да начислявате ДДС, нито да ползвате начислено на Вас ДДС. Във вашият случай обаче има други 2 въпроса, които трябва да се уточнят. 

1. В Закона за ДДС съществува понятието ВОП (Вътреобщностно придобиване). Най-общо казано, ВОП представлява всяка покупка на стоки от лице, което е регистрирано по ДДС в държава членка на Европейския Съюз (различна от България). Във Вашия случай Вие, като българска фирма,  купувате стока от английска фирма, която най-вероятно е регистрирана по ДДС и тази стока е пристигнала в България. Съответно вие сте извършили ВОП. Ако през текущата календарна година стойността на извършените от Вас ВОП надхвърля 20 хил. лв., то Вие сте длъжни да се регистрирате по ДДС. Срокът за регистрация по ДДС в този случай е 7 дни преди достигане на оборота от 20 хил. лв. 

2. Важното е да уточним каква фирма Ви предоставя транспортната услуга. Ако транспортната фирма, която Ви е предоставила услугата е регистрирана по ДДС в държава членка на Европейския Съюз (различна от България), то Вие сте длъжни да се регистрирате по ДДС, като срока е най-късно 7 дни преди получаване на услугата за първи път. Това важи за всякакъв вид получени услуги получени от фирми, регистрирани по ДДС в държава от Европейския съюз. При доставката на услуги, за разлика от доставката на стоки (ВОП) няма оборот, който трябва да се достигне за да възникне задължение за регистрация по ДДС.

Обобщавам - ако стоката, която сте закупили от Англия е на стойност по-голяма от 20 хил. лв. и/или транспортът е извършен от фирма от Англия или друга държава членка на Европейския Съюз, то Вие имате задължение да се регистрирате по ДДС и сте в нарушение на закона, тъй като сте изтървали сроковете за това (който е 7 дни преди получаване на стоката или услугата). Ако стойността на закупената стока от Англия не надхвърля 20 хил. лв и транспортът е извършена от Българска фирма, то към момента Вие нямате задължение за регистрация по ДДС. За в бъдеще обаче, ако ще продължавате да закупувате стоки от Англия или друга държава членка на Европейския Съюз ще трябва да следите за условията за регистрация по ДДС в т.1 и т.2.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден