Условия за регистрация на онлайн магазин и регистрация по ЗДДС

Условия за регистрация на онлайн магазин и регистрация по ЗДДС

 

Въпрос:
Здравейте!

Необходимо ли е онлайн магазинът ми да има регистрация в НАП, ако не приемам плащане в брой? Достатъчно ли е да изпратя фактура онлайн или се изисква касов бон? Също така длъжна ли съм да имам регистрация по ДДС, за да изнасям стоки в чужбина или да ползвам услуги със седалище в ЕС?

Благодаря предварително!

НАП, ЗДДС, онлайн магазин, оборот, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

След като не приемате плащания, изискващи издаването на касов бон (включително и плащания в брой), то нямате задължение да регистрирате своят онлайн магазин в НАП. Естесвено ако имате желанието може да го направите. След като не получавате плащане изискващо да издавате касов бон, то може да изпратите на клинета си фактура или някакъв вид разписка за поръчката която е направена, в която да са описани артикулите и стойността на поръчката.

Относно въпросът ви за регистрация по ДДС - има доста условности, но ще се опитаме да ги обхванем.

Регистрация по ДДС ще е задължителна при следните случаи:

- ако достигнете продажби на стоки и услуги в България от 50 хил. лв. за последните 12 месеца;

- ако достигнете продажби на стоки и услуги на физическ илица в рамките на Европейския Съйз за текущата година на стойност 10 хил. евро;

- ако получавате услуги от юридически лица, установени извън България - например фактури от google, facebook или от онлайн платформата която ползвате (ако ползвате такава) и др.;

- ако продавате услуги на юридичски лица, установени в ракмите на Европейския Съюз (но извън Бълграия).

Има и доста други случаи за задължителна регистрация по ДДС, но те са доста специфични и едва ли биха били приложими във Вашият бизнес.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден