Увеличаване платежоспособността на фирма

Увеличаване платежоспособността на фирма

 

Въпрос:
Здравейте!

ЕООД с уставен капитал 2,00 лв. е регистрирано от учредителя - гражданин на Русия - с единствена цел закупуване на парцел за къща. Сега е взето решение за закупуване на поземлен имот с цел последващо отдаване под наем безсрочно и безплатно на собственика на капитала на дружеството. За плащането на тази покупка е необходимо финансиране. В Учредителния акт на ЕООД има член, в  който е написано, че могат да се правят допълнителни вноски. Може ли да се вземе решение от собственика във връзка със спешна нужда от средства да бъде направена допълнителна вноска или да бъде направено безлихвено финансиране за възможно най-дълъг период, тъй като реално сумата ще се връща едва след продажбата на парцела? Какъв вариант препоръчвате с цел освобождаване от данъци? Трябва ли Дружеството да впише тези решения в Търговския регистър?

Благодаря предварително!

 

решение за увеличение на капитала, обявяване на промяна в Търговски регистър, безлихвен заем, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

С цел освобождаване от данъци , временното решение е собственика на Дружеството да предостави заем на фирмата. Ако до пет години този заем не бъде върнат, той ще бъде преобразуван като собствен капитал на Дружеството и ще трябва това обстоятелство да бъде вписано в Търговския регистър, за което ще имате допълнителни разходи, свързани с държави такси и евентуален хонорар на адвокат, който да Ви подготви нужните докумнети за тази процедура. Ако заемът бъде върнат в рамките на тези 5 години, няма да имате никакви допълнителни разходи. Другото решение е още сега да пристъпите към увеличение на капитала и разходите, които описахме да направите сега.

 

Дори и да оформите договор за наем, който да е безвъзмезден (както се изразявате - безплатен наем), при една проверка от НАП той няма да бъде признат, тъй като според законовите норми в България, не може да има безвъзмездни сделки - още повече между свързани лица. Съответно от НАП ще третират тази сделка по пазарна цена и ще се счита, че фирмата е реализирала доход, равен на пазарната цена, която е определена от НАП.

 

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден