Търговия на общински пазар

Търговия на общински пазар

Въпрос:
Здравейте!

В момента работя на трудов договор на 8 часа ( понякога имаме и извънреден труд който също се отразява). Имам възможност да търгувам с плодове и зеленчуци на общински пазар. Мога ли като физическо лице да извършвам тази дейност или задължително трябва да бъде направена фирма (какъв вид - ЕТ или ЕООД). Когато е с фирма, при нужда, може ли да се замрази дейността, но фирмата да не се закрива? Приблизително колко ще бъдат осигуровките?

Благодаря предварително!

 

търговия на общински пазар, търговия с плодове и зеленчуци, осигуровки, данъци,  счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Дейността, която описвате е търговска, което предполага регистрация като търговец. Когато става въпрос за дейност търговия със стоки единствения Ви вариант е да регистрирате фирма - ЕООД или да се регистрирате като едноличен търговец (ЕТ).

 

От данъчна гледна точка нещата изглеждат така:

- при ЕТ Вие декларирате размера на приходите за годината. От тази сума приспадате платените през годината осигуровки и върху така получената сума дължите 15% данък.

- при ЕООД Вие декларирате размера на приходите и разходите, свързани с дейността Ви. Ако приходите са повече от разходите, то Вие реализирате печалба и тази печалба се облага с 10% данък.

 

От осигурителна гледна точка нещата стоят по следния начин:

- при ЕТ се осигурявате ежемесечно, като съответно трябва да декларирате и внасяте осигуровки всеки месец, като минималния осигурителен доход в момента е 710,00 лв, което означава минимални осигуровки в размер на 200,00 лв на месец. В края на годината при подаване на годишната данъчна декларация, се прави изравняване. При това изравняване се гледа реализираната печалба през годината, и ако сумата и надвишава сумата върху която сте се осигурявали, трябва да довнесете осигуровки върху разликата. Сумата върху която се внасят осигуровки на годишна база не може да бъде по-висока от 40800,00 лв.

 

- при ЕООД осигуровките отново се внасят върху минималния осигурителен доход за годината - 710,00 лв., като разликата е, че няма годишно изравняване на осигурителните вноски.

 

Т.е. от данъчна и осигурителна гледна точка, ще трябва да си прецените и да си направите някакъв план според това какви приходи очаквате да получавате и какви разходи бихте имали. Единствено по този начин бихте могли да определите, коя форма на дейност е икономически по - изгодна (т.е. бихте платили по-малко данък и осигуровки).

 

Извън разликите от данъчна и осигурителна гледна точка съществуват и няколко чисто функционални разлики:

- парите, които изкарвате като ЕТ реално са си Ваши пари и можете да си ги "харчите" когато и за каквото си искате. При ЕООД, парите, които фирмата изкара си остават на фирмата. Ако искате Вие ,в качеството си на собственик, да разполагате с тези пари, има няколко варианта - да си давате заплата, да си дадете заем или след като финансовата година изтече и фирмата, ако е реализирала печалба, да си разпределите печалбата като дивидент (но ще трябва да платите допълнителни 5% данък дивидент върху тази сума).

- като ЕООД, фирмата отговаря за своите задължения до размера на собствените си активи и капитал. Като ЕТ – фирмата сте Вие, което означава че отговаряте лично с цялото си имущество за евентуалните задължения възникнали от дейността Ви като ЕТ.

- и при ЕТ и при ЕООД можете да замразите дейността на фирмата за неопределен период и в последствие отново да пуснете дейност. За времето без дейност няма да се дължат осигурителни вноски.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден