Стъпки, които да се предприемат при предоставяне на услуги в ЕС

Стъпки, които да се предприемат при предоставяне на услуги в ЕС

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам фирма (ЕООД), която през последните две години не е извършвала никаква дейност. От края на ноември, началото на декември, възнамерявам да предоставям онлайн услуги на немско дружество. Фирмата ми не е регистрирана по ДДС. Какви са следващите стъпки?

Имат изискване да им издавам фактура в края на всеки месец. Възможно ли е тази фактура да е на английски език?

Благодаря предварително!

 

член на ЕС,  фактура на български език, ДДС регистрация, самоосигуряване, деклариране в НАП, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Предоставяйки услуга на фирма извън България, регистрацията по ДДС е задължителна най - късно до седем дни преди предоставянето на първата услуга, т.е. регистрацията по ДДС трябва да е първата Ви стъпка. Имайте предвид, че това е специален режим на регистрация по ДДС и реално няма да дължите ДДС върху стойността на Вашите продажби. Режима е чисто регистрационен и се изисква ежемесечно да се декларират реализираните от Вас приходи. Ако извършвате и други продажби към други лица, вече може да попаднете и в обхвата и на други режими по ДДС, но за описания случай -  те не Ви касаят.

Другата важна стъпка е най-късно до 7 дни след започване на дейността на фирмата Ви, това да бъде декларирано в НАП чрез подаване на съответната декларация. Със стартиране на дейността на фирмата, възниква и задължение да се самоосигурявате (в качеството си на управител на фирмата). Ако сте осигурена в друга държава членка на ЕС (например в Нидерландия) и можете да докажете това със съответния документ издаден от Нидерланската компетентна институция, то задължението Ви за самоосигуряване в България отпада.

Относно издаването на фактура - няма проблем да изпращате на своя клиент английска версия на фактурата, но трябва да има изготвен вариант и на български език, тъй като при една евентуална проверка от НАП ще изискат всички документи, които не са на български език, да бъдат преведени от лицензиран преводач.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден