Свободна професия – регистрация и данъци

Свободна професия – регистрация и данъци

 

Въпрос:

Здравейте,

Ако работя на свободна практика от България и във България за чуждестранна компания - да кажем от Америка, която не отговаря за данъци върху дохода на свободно практикуващото лице, трябва ли да им внасям годишно или месечно данъци изобщо, тъй като съм си в родната страна и от нея им престирам услуги?
Във връзка с тази ситуация, на България трябва ли да внасям данък за свободната ми професия, която да кажем се обосновава на проекти или подобен вид, тъй като престирам услуга на Америка, а не на България?
И трябва ли изобщо да плащам данъци?

Благодаря!

 

фрилансър, регистрация, данъци, счетоводни услугиу Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Тъй като сте данъчно задължено лице в България, то упражнявайки свободна професия ще трябва да декларирате доходите си в България и да заплащате данъците си в България.

На първо време трябва да имате регистрация като лице упражняващо свободна професия. За целта Ви е необходимо копие от документ за правоспособност за упражняване на професията (диплом от завършено специализирано образование, диплом за придобита квалификация или др. такива), платена държавна такса за регистрация и попълнено заявление по образец. Документите се подават в регистър Булстат. След като получите документа за регистрация и идентификацията си от регистъра, се подава декларация за започване на дейността и осигуряването (декл. обр.5) в НАП. На тримесечия се подава декларация  (по чл.55 от ЗДДФЛ) за авансови вноски за данък върху доходите които дължите. Ако такъв данък Ви удържат в САЩ при изплащане на  дължимите Ви суми, то ще трябва да се снабдите с необходимите  документи съгласно разпоредбите на НАП (документи по СИДДО). В този случай не е необходимо да плащате декларирания авансов данък, тъй като ще изравнявате в края на годината.  В края на годината декларирате доходите си. Трябва да имате предвид, че като лице упражняващо свободна професия от вас не се изисква да доказвате с документи разходите си и Ви се признават като разходи 25% от декларираните приходи (като облагаема сума остава 75% от реализираните приходи). Получената сума се намаля и с направените осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице. Такса след всички намаления се образува облагаемия Ви доход като лице упражняващо свободна професия. Данъчната ставка е 10%  и умножена по облагаемия доход получавате дължимия данък. Ако притежавате споменатите по-горе документи (по СОДДО), доказващи платен от Вас данък за тази дейност в САЩ (или в други страни с които България има подписана спогодба за избягване на двойното данъчно облагане), то платените вече данъци се приспадат от дължимия за годината данък.  Ако имате за доплащане след приспадането на платените данъци - доплащате. Ако сте платили повече данъци в САЩ (или другите споменати по-горе страни) - не Ви се връща надплатен данък. (връща се данък само ако същия е надплатен в България, но не и в други страни).

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден