Регистриране на фирма

Регистриране на фирма

Въпрос:
Здравейте!

 

През последната година бизнесът ми се разрастна и искам да регистрирам фирма и да търгувам чрез нея. Занимавам се с препродажба на старинни часовници и писалки, основно в интернет, но понякога правя и сделки на живо. Какви следващи стъпки да предприема?

Благодаря предварително!

 

откриване на  фирма, регистрация по ДДС, антикварни стоки, осигурителни вноски, печалба, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

За да се регистрира Дружество на Ваше име трябва да се подаде комплект от документи в Търговския регистър - учредителен акт, протокол от общо събрание, няколко декларации, бележка за платена държавна такса, заверен от нотариус образец от подпис и вносна бележка за внесен начален капитал. Вносната бележка я получавате, след като откриете набирателна сметка в банка по Ваш избор. В тази сметка можете единствено да внесете началния капитал на Дружеството. След като фирмата бъде регистрирана тази сметка трябва да се закрие и евентуално ако имате нужда, можете да си откриете разплащателна сметка на името на фирмата.

Подготвения комплект документи се входира в Търговския Регистър на място лично от Вас, по електронен път с Ваш електронен подпис или чрез упълномощен адвокат. Общо разходите по откриване са:

- държавна такса между 55,00 лв. и 110,00 лв., в зависимост от начина на входиране на документите

- нотариална такса 6,00 лв.

- банкова такса - в зависимост от банката между 20,00 лв. и 100,00 лв.

Също така трябва да имате и сумата, която сте определили за начален капитал, за да я внесете в набирателната сметка. При закриването на тази сметка сумата Ви се връща.

До 7 дни след входирането на документите Търговския Регистър излиза с решение за регистрация или отказ от регистрация на Дружеството.

След като регистрацията вече е факт трябва да се случат следните неща:

1. Да решите от коя дата ще започнете дейност и съответно при започване на дейност да се подаде декларация към НАП за това. При започване на дейност възниква и задължение да се самоосигурявате в качеството си на собственик и управител на фирмата. Това задължение ще отпадне ако вече се самоосигурявате на някакво друго основание или ако вече сте осигурен на максималният месечен доход (3400,00 лв. към днешна дата).

2. Да се определи дали дейността Ви няма да изисква регистрация по ДДС. Случаите в които едно дружество може да подлежи на регистрация по ДДС са доста, но специално във Вашият бизнес можем да ги сведем до следните:

- достигнете обото от 100 000 лв. на продажби с място на изпълнение територията на България за последните 12 месеца (за нова фирма това няма да е приложимо веднага, но е важно да се знае, тъй като с развитието на бизнеса Ви, ако е достатъчно успешен, може да достигнете този оборот бързо.

- получаване на услуги от юридически лица, които не са установени на територията на България - споменавате, че продавате стоките си онлайн. Ако използвате някаква онлайн платформа, която не е собственост на Българска фирма (Amazon, Shopify, Etsy и др.), то на Вас ви се предоставя услугата да листнете своите стоки на съответната платформа, за което Ви се удържа комисионна от всяка продажба. Друг вариант е ако използвате платена реклама, като Gooogle Adds или чрез Facebook.

- достигане на оборот от 20 000 евро на вътреобщностни доставки - такива доставки са покупката на стоки от фирми, които са извън България но са ситуирани в държава членка на Европейския Съюз (тук има и изключения свързани с търговията със стоки втора употреба и на антикварни стоки).

- достигане на оборот от 10 000  евро на продажби към физически лица извън България, но ситуирани в държава членка на Европейския Съюз.

3. Ако в своя бизнес приемате плащания в брой или други плащания изискващи издаване на касов бон (присъствени плащания през ПОС устройство, получаване на плащания в платежна система, която не е в списъците на БНБ), то ще трябва да си вземете касов апарат.

 

Това са основните стъпки с които започва Вашият бизнес.

Относно данъци и осигуровки - вече споменахме, че за периода в който фирмата извършва дейност ще дължите осигурителни вноски. Те ще са в размер на минимум 200,00 лв. месечно (изчислени на база минималният осигурителен доход към момента). Освен това в края на годината ще дължите и 10 % данък върху реалзираната печалба. Ако желаете, реализираната от фирмата печалба да си я вземете като личен доход (в качеството си на собственик на фирмата) ще трябва да платите и допълнителни 5% данък дивидент. В зависимост от това дали Дружеството Ви в даден момент ще подлежи на регистрация по ДДС, ще дължите и ДДС. То е различно при различните режими, но основната ставка е 20% върху реализираните продажби.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден