Промяна на заплата по време на болничен

Промяна на заплата по време на болничен

 

Въпрос:
Здравейте!

Имам учителка, която ползва болничен поради рискова бременност. Полагаемите 180 дни изтичат след два месеца. До тогава аз в качеството си на директор трябва да увелича заплатите на учителите считано от началото на годината. Въпросът ми е, на учителката, която ще се върне на работа след два месеца, след изтичане на болничния й, трябва ли също да увелича заплатата? Или преди да го направя, тя трябва ли да има отработени няколко дни (и колко)?

Благодаря!

заплата, увеличение, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Работодател може да променя едностранно сключен трудов договор без съгласието на работника единствено при положение че увеличава договорено с  подписан трудов договор вече възнаграждение. Това означава, че за Вас не възниква задължение лицето да е на работа ( не в болнични), за да издадете допълнително споразумение към подписан вече трудов договор за увеличение на възнаграждението. Лицето ще го подпише при явяване на работа. Това на практика няма да измени изчисленото вече обезщетение, което работника ще получи за времето на отпуск поради бременност и раждане. Това увеличение ще бъде ефективно използвано след завръщането от болнични, независимо че е ще е направено от 01.01.

Друг е въпроса, ако допълнителното споразумение е за намаляване на договорено с подписан трудов договор възнаграждение - в този случай това споразумение не е валидно без подпис от работника, който докато е в болнични няма как да подпише.

Надяваме се да сме били полезни.

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден