Покупко - продажба на имот от фирма

Покупко - продажба на имот от фирма

Въпрос:
Здравейте!

Имам следния казус: фирма, която не е регистрирана по ДДС купува къща за 110 000 евро от физическо лице. Фирмата няма дейност. След шест месеца иска да продаде къщата за 150 000 евро.

1. Ще трябва ли да се регистрира по ДДС?

2.Ще трябва ли да се плати такса към държавата?

3.Може ли да се платят 120 000 евро в банка, 30 000 евро в лична сметка?

Благодаря предварително!

 

покупко - продажба , доход от имот, ДДС регистрация, данък печалба, фирмена банкова сметка, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Регистрацията по ДДС е задължителна, след като се мине прагът за регистрация (който в момента е 100 хил.лв.). Т.е. при продажбата възниква задължение за регистрация по ДДС. Обръщаме внимание, че срокът за регистрация ще бъде 7 дни след достигане на оборота. Това е важно, тъй като по принцип (в отговор на втория Ви въпрос) не се дължи ДДС за извършената продажба. Ако обаче бъде пропуснат срока за регистрация към санкцията, която ще Ви бъде наложена от НАП, ще бъде добавена и санкция в размер на ДДС-то върху извършените доставки от датата на достигане на оборота до датата на регистрация по ДДС (включително и върху сумата на извършената продажба на имота). Ако спазите срока, то останалите данъци, които ще дължите са:

- данък върху реализираната печалба

- местни данъци и такси за времето в което имота е на името на фирмата

- в зависимост от това как се уговорите с продавача може да поемете част или всички нотариални и общински такси, свързани с прехвърлянето на имота. Те са различни за всяка община и зависят както от съответните данъчни ставки на общината, така и от вида на имота, данъчната му оценка и стойността на сделката за продажба.

Относно третия Ви въпрос - единственото основание, за да се получи част от сумата по сметка на физическо лице е, ако фирмата дължи тази сума на физическото лице във връзка с някаква друга сделка (например физическото лице е предоставило заем на фирмата).

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден