Отпуск след майчинство

Отпуск след майчинство

 

Въпрос:
Здравейте!

Платен ли е отпуска, който ми се полага след майчинство? Счетоводителката ми каза, че е неплатен и дори ще дължа 10 % от минималната работна заплата на шефката ми - това така ли е?

Благодаря предварително!

плозване на отпуск, разрешение за отпуск, майчинство, полагаем отпуск, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

 

Отговор:

Здравейте,

Няма някаква специална отпуска, която да Ви се полага, след като е изтекъл отпуска за майчинство и отглеждане на дете до 2 години. Отпуската, която може да ползвате, е полагащата Ви се платена или неплатена отпуска. За времето, в което сте били в майчинство, се е натрупала неизползвана платена отпуска, която имате право да ползвате. Управителят има право да Ви откаже ползването на платен отпуск, включително и неизползвания платен отпуск от предходни години, но тряба да осигури ползването му до средата на следващата календарна година, стига да сте го уведомили поне 14 дни преди това, че желаете това да се случи.

Също така можете да ползвате и неплатен отпуск. Той отново се ползва с разрешение на управителя. До навършване на 8 годишна възраст на детето можете да ползвате 6 месеца неплатен отпуск, ако детето не е прието в заведение на пълна държавна издръжка (градина, ясла, училище), като не се изисква разрешение от управителя. Ще трябва обаче да го уведомите поне 10 работни дни предварително. Тези 6 месеца могат да се ползват както наведнъж, така и на части.

 

Относно 10%, които са Ви казали че дължите – вероятно нещо не сте се разбрали. Докато сте в неплатен отпуск не дължите никакви пари на Вашия работодател.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден