Облагат се доходите от биткойните

Облагат се доходите от биткойните

В годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица, вече ще се декларират и доходите от продажба или замяна на виртуалната валута – биткойн. Така за тези доходи ще се дължи данък в размер на 10%, върху общата годишна данъчна основа.

Промените са обосновани от становището на Националната агенция за приходите, според  което за данъчни цели, доходите от търговията с биткойни се разглежда като  търговия на финансови активи. В такъв случай сумата на реализираните печалби от сделките с  биткойни, намалена със сумата на загубите от същите сделки ще представлява данъчната основа. Определянето на реализираните печалба и загуба, става като продажната цена бъде намалена с цената на придобиване на финансовите активи (биткойните).

Доходите от сделки с финансовите активи (биткойните) се декларират стандартно в годишната данъчна декларация в Таблица 5 от Приложение 5, като в закона не е предвидено прилагането на други специални документи.

Образец на декларацията с баркод може да се изтегли от сайта на приходната агенция, в рубриката „Документи за физически лица”. Срокът за подаване на декларацията, за 2013 г., е до 30.04-2014 г. Това е срокът и за плащане на дължимия за довнасяне данък. Декларацията може подаде по пощата или на място в някои пощенски станции (срещу входящ номер),  директно в офис на Националната агенция за приходите или по електронен път  или чрез портала за електронни услуги на НАП (с  електронен подпис).

В БИ ЕНД СИ СЪРВИС може да получите всякаква информация свързана със счетоводство на фирмата, данъци, финанси, регистриране на фирми. Не се колебайте да разгледате и останалите Новини. В секцията за Въпроси и отговори са поместени решенията на счетоводни и данъчни казуси, полезни както за професионални счетоводители , така и за предприемачи, които са предпочели да не възлагат счетоводното обслужване на счетоводни къщи , а са решили сами да водят фирменото си счетоводство. 




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден