Доходи от IT проекти.

Доходи от IT проекти.

 

Въпрос:
Здравейте!

От няколко дни изпълнявам поръчка на свободна практика от една онлайн платформа за ИТ проекти.

Трябва ли да декларирам тези доходи, като се има предвид, че на този етап те са около 100.00 – 130.00лв месечно. Проекта е за 2 месеца.

Каква е процедурата и какво трябва да се направи, за да нямам проблем и да ги прехвърля към банковата си сметка.

Благодаря предварително!

 

регистър Булстат, свободна професия, Граждански договор доход от проект, счетоводни услуги, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, София

Отговор:

Здравейте,

Предполагаме, че не сте се регистрирали като лице, упражняващо свободна професия, в регистър Булстат. Ако предположението ни е вярно, то най-чистият вариант е да оформите взаимоотношенията си с лицето, което Ви е дало поръчката посредством един граждански договор. В този случай -  още при изплащането на дохода, лицето, което го изплаща (ако е фирма), ще си удържи данъка, който Вие ще дължите.

Тъй като сумата е по - ниска от минималната работна заплата, няма да Ви се удържат осигуровки. Единствено ще Ви остане задължението догодина да си подадете годишна данъчна декларация, където данните от този граждански договор ще се заредят автоматично (при подаване с ПИК от НАП) и ще трябва просто да ги потвърдите.

Ако платеца на дохода е физическо лице, тогава Вие ще трябва сам да си опишете дохода в годишната данъчна декларация и сам да си го платите.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Поздрави!




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден