ДДС при внос в ЕС с транзитна операция

счетоводни услуги, счетоводител, счетоводно обслужване, счетоводство, счетоводна къща

ДДС при внос в ЕС с транзитна операция

 

Въпрос:

Здравейте!

Името ми е C.W. и имам фирма регистрирана в България по Закона за ДДС . Мисля да започна търговия със стоки, внос от САЩ, в страни от Европейския съюз. Стоките няма да влизат в България, а директно ще заминават за различни страни членки на ЕС, в зависимост от поръчките. Стоките ще се внасят в ЕС, като изпращачът (произходът на стоката) ще бъде САЩ, доставчикът ще бъде България, а получател ще бъде съответната страна от ЕС. Правя уточнение, че стоките ще се купуват от нашата фирма и след това ще се препродават на други фирми в ЕС, а ние няма да сме комисионери. Моля да ми разясните как стои положението с ДДС - то в този случай.
 
Отговор:

Здравейте г-н C.W.

Във вашия случай е налице транзитна операция за покупко-продажба на стока с три участника, установени съответно в трета страна (САЩ) и в две различни държави членки на ЕС (България и страни от ЕС). Уточнението, че ще сте самостоятелен търговец (транзитьор) в тристранната операция е много важно, защото в обратния случай облагането се извършва по друг начин. В запитването си не давате информация дали условието за доставка, при което ще бъдат сключвани сделките със страните от ЕС, определят за вашата фирма задължения до местоназначението, намиращо се на територията на ЕС. В отговора си ще приемем, че вашата фирма няма задължения, във връзка с вноса.

При тези условия доставката от американската фирма се квалифицира като износ. Нейното местоизпълнение е на територията на САЩ и тя се облага с нулева ставка. Във вашето запитване сте посочили, че американската фирма е изпращач, българската доставчик а другата страна от ЕС – получател. Съобразно изискванията, действащия образец на митническата декларация, във вашия случай трябва да попълните по следния начин. В клетка  „1” от митническата декларация се посочва изпращачът (в случая американската фирма), в клетка „5” – получателят (фирмата от ЕС) и в клетка „14” - деклараторът. В отговора си, приехме, че вашата фирма няма задължения във връзка с вноса и той ще бъде осъществен от фирмата в съответната страна в ЕС. В такъв случай тя ще бъде посочена и като получател и като декларатор на стоката.  Така според хипотезата която приехме по-горе, за фирмата получател в съответната страна, сделката ще бъде внос и тя ще поеме съответните митнически и данъчни задължения за него. В този случай за българската фирма не възникват задължения в съответната страна от ЕС. При положение, че износът на стоките, обект на операцията, е осъществен от американската фирма, а вносът и в ЕС – от съответната европейска фирма, вашата доставка е доставка с местоизпълнение извън територията на страната. Във фактурата, която ще издадете няма да се начисли ДДС , а като основание ще се посочи „чл. 86, ал.3  от ЗДДС”. Доставката не подлежи на деклариране с VIES декларация.

Поздрави.




Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден